Zacht-zoete gratin van koolraap, kaas en slagroom – en knapperige salie on top

Marloes Blom

14-02-2021 09:00:09

koolraapgratin

Van koolraap kun je een heerlijke gratin maken. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig, en de bereiding van deze smeuïge koolraapgratin is eenvoudig. Perfecte finishing touch: knapperig gebakken salie.

Koolraapgratin

Bijgerecht voor 4 personen | ± 15 min. + oventijd ± 1 uur

Ingrediënten

  • 500 g koolraap, geschild, in vieren gesneden en in dunne plakjes
  • 250 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook, geplet en heel fijn gehakt
  • 100 g geraspte gruyère
  • 4-6 verse salieblaadjes
  • 1 el boter
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

koolraapgratin

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de plakjes koolraap in een ondiepe ovenschaal.
  3. Roer in een kom de slagroom, knoflook, 2/3 van de kaas en zout en peper goed door elkaar. Schenk het mengsel over de koolraap en bestrooi met de rest van de kaas. Bak 45-60 min. in de oven of tot de koolraap gaar is en de saus borrelt.
  4. Smelt de boter in een koekenpan, voeg de salieblaadjes toe en bak ze in 10-15 sec. knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Garneer de koolraapgratin met de gebakken salieblaadjes en serveer direct.

CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE TON ZONNEVELD | RECEPTEN LEONOOR OTTINK | VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | STYLING LISANNE HELLING Meer heerlijke winterse recepten van koolraap, knolselderij en pastinaak vind je in Seasons februari. Je vindt hem nu in de winkel, en bestelt ‘m via de webshop eenvoudig online. Je betaalt geen verzendkosten. Verder in deze Seasons: * Puur genieten van de eerste bloeiers * Binnenkijken in een beauty van een barn * Wandelen door het Friese veen en langs de Drentsche Aa * Tuinklusjes op de grens van winter en voorjaar * Schrijver Monique van Orden over leven in een tiny house * Ambachtelijke kazen van de historische zuivelfabriek Kaaslust – mét recepten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht