Vlechtbrood met basilicum, knoflook & oude geitenkaas

Marloes Blom

25 oktober 2019

Gebakken vlechtbrood

Mooi en lekker, dit vlechtbrood!

Vlechtbrood met basilicum, knoflook & oude geitenkaas

Bijgerecht voor 4 personen | ± 30 min. + rijzen 2 uur

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 ml lauwwarm water
  • 9 g droge gist
  • 1 el ahornsiroop
  • 200 g speltbloem*
  • 100 g volkoren speltmeel*
  • 1/2 tl (Himalaya)zout
  • 1 el olijfolie

Voor de vulling

  • 20 g gemengde noten naar keuze, rauw en ongezouten
  • 50 g basilicum, blad en steeltjes
  • 1 grote of 2 kleine tenen knoflook
  • snuf (Himalaya)zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 40 ml neutrale extra vergine olijfolie**
  • 50 g biologische oude geitenkaas + ongeveer 20 g extra om over het brood te strooien

* te koop bij natuurwinkels ** gebruik voor pesto nooit een te sterk smakende olijfolie; die overheerst te veel.

Gebakken vlechtbrood

Bereiding

  1. Meng het lauwwarme water goed met de gist en de ahornsiroop in een ruime kom.
  2. Meng in andere kom de speltbloem met het speltmeel en doe daar 150 gram (de helft) van het gistmengsel bij. Voeg het zout en de olijfolie toe en meng goed.
  3. Voeg dan de rest van het speltbloem/ speltmeelmengsel toe en kneed het deeg gedurende 10 min. stevig met je handen op een met bloem bestoven oppervlak (of laat de keukenmachine het werk doen).
  4. Leg je deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek waar het niet tocht.
  5. Maak intussen de vulling. Hak de noten en basilicum grof en doe met de uitgeperste knoflook in een keukenmachine. Pulseer en voeg dan het zout, peper en de olijfolie toe. Breng alles op smaak tot je tevreden bent. Je kunt de vulling ook in de vijzel maken: begin dan met het fijnmalen van de knoflook met wat zeezout en voeg dan geleidelijk de basilicum en noten toe. Pas daarna de olijfolie. Zet apart.
  6. Als het deeg na een uur mooi is gerezen, verdeel je het in 2 gelijke stukken en rol je die één voor één uit tot een rechthoek van circa 35 x 20 cm.
  7. Verdeel de vulling met de bolle kant van een lepel gelijk over beide rechthoeken en strooi er de oude geitenkaas over. Rol elke rechthoek in de lengte zo stevig mogelijk op. Leg de rollen dan naast elkaar op een bakblik dat je met bakpapier hebt bekleed (leg de naad naar beneden).
  8. Snijd elke rol met een scherp mes van boven naar beneden in, zodat de vulling een beetje zichtbaar wordt. Vlecht of draai de twee rollen vervolgens voorzichtig en losjes in elkaar; werk van boven naar beneden. Druk als je klaar bent de uiteinden goed tegen elkaar. Dek af met een schone theedoek en laat nog een uur rijzen.
  9. Verwarm de oven voor tot 225 °C en bak het brood in circa 15 min. goud- bruin. Laat op een rooster afkoelen. Je kunt het warm of op kamertemperatuur eten.
  10. Het brood kan, eenmaal afgekoeld, worden ingevroren. Laat op de dag van gebruik ontdooien en bak dan ongeveer 5 min. in een oven die tot 150 °C is voorverwarmd.

Zo laat je deeg rijzen Natascha: “Als ik deeg wil laten rijzen verwarm ik de oven een paar minuten voor op 100 °C. Zet vervolgens de kom in de oven (en vergeet die niet uit te zetten!)” Meer van Natascha Boudewijn In ‘Leef met het seizoen’ vind je meer lekkere recepten van Natascha Boudewijn. CREDITS: TEKST, FOTOGRAFIE, RECEPTUUR EN STYLING NATASCHA BOUDEWIJN


Meer Lunchgerecht