Vega bierstoof

Marloes Blom

2 januari 2023

vega bierstoof

Stoofgerechten, wij zijn er dol op. Zo ook op deze vega bierstoof, uit ‘Oma’s soep en stoofpotjes’. Extra fijne bijkomstigheid: je huis gaat zó heerlijk geuren en er komt geen vlees aan te pas.

Vega bierstoof

Hoofdgerecht voor 4 personen | 10 minuten + 30 minuten stoven

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 800 g pompoen, geschild en in blokjes
  • 250 g kastanjechampignons, in vieren
  • 400 g vegan stoofstukjes (bijvoorbeeld van AH)
  • 330 ml blond of bruin bier
  • 200 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen cayennepeper
  • 1 tl gemalen komijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
vega bierstoof

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en ui in 3 minuten glazig.
  2. Voeg de pompoen, champignons en vegan stoofstukjes toe en bak 5 minuten mee.
  3. Voeg het bier, de tomatenblokjes, laurierblaadjes, nootmuskaat, cayennepeper en komijn toe. Breng de stoof aan de kook, zet het vuur laag en laat 30 minuten met de deksel op de pan stoven. Breng de stoof op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  4. Verdeel de stoofpot over de borden. Serveer met gekookte aardappels, aardappelpuree of frietjes en een groene salade.

Over dit recept

Dit recept is van opa Co, altijd gek geweest op gerechten met vlees erin. Maar toen hij voor het eerst deze vegetarische stoof at, wist hij niet wat hem overkwam. Volgens Opa Co is het gerecht niet compleet zonder een lekker biertje erbij.

Oma’s stamp- en stoofpotjes

In ‘Oma’s stamp- en stoofpotjes’ delen de leukste oma’s en opa’s hun persoonlijke verhalen en authentieke recepten. Waar in ‘Oma’s soep’ soepen de show stelen, spelen in ‘Oma’s stamp- en stoofpotjes’ oer-Hollandse stamppotten en stoofpotten de hoofdrol. Wie is er nou niet dol op de stamppot van oma of opa? ‘Oma’s stamp- en stoofpotjes’ staat boordevol klassieke gerechten als boerenkool met (vega)worst of andijviestamppot met gehaktbal en opa’s jus, maar ook met heerlijke gerechten als Indonesische rendang en Pakistaanse dahl. Elke stamppot en stoofpot zit boordevol smaak en is perfect voor een koude winterdag. ‘Oma’s stamp- en stoofpotjes’ is daarom het perfecte kookboek voor iedereen die gek is op stamppot en stoofpot. En, een heel fijn idee: van elk verkocht boek gaat er één euro naar stichting Oma’s Soep. Stichting Oma’s Soep brengt jong en oud in heel Nederland samen om zo eenzaamheid te overwinnen.
Stichting Oma’s Soep | Oma’s stamp- en stoofpotjes | Becht | € 21,99 | Meer info op becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST & RECEPTUUR: CLAARTJE BRINKHUIS & MADIEKE JANSEN | FOTOGRAFIE SASKIA LELIEVELD | FOODSTYLING ALEXANDRA HEREIJGERS

Ook lekker

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten