Rabarber-açai-taart

Marjolein ter Braak

29 mei 2019

Rabarbertaart

Hij is gemakkelijk te kweken en met zijn decoratieve blad en rode stengels een ware beauty in de moestuin. Daarbij kun je met deze ietwat zurig smakende plant heerlijke dingen maken, zoals deze rabarber-açai-taart.

Rabarbertaart

Rabarber-açai-taart

Voor 10 personen 35 min. + rusttijd ± 30 min. + oventijd ± 40 min. + afkoeltijd ± 20 min. 

Ingrediënten

Deeg 125 g boter, op kamertemperatuur 50 g poedersuiker 160 g bloem 1 eigeel Vulling 200 g amandelspijs 50 g boter, op kamertemperatuur 15 g suiker 2 eieren 15 g bloem 1 tl açaipoeder Rabarbertopping 5 rode rabarberstengels 500 ml water 170 g suiker 1 gelatineblaadje Extra nodig Taartvorm met losse bodem van ± 22 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Bereiding

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een bal. Duw plat en laat het ingepakt in plasticfolie 30 min. rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 225°C. 
  • Rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. Verwijder het overtollige deeg met een scherp mes en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak ± 12 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen. 
  • Draai de temperatuur van de oven terug tot 175°C.
  • Rasp de amandelspijs fijn. Voeg de andere ingrediënten voor de vulling toe en meng goed tot een glad mengsel. Doe de vulling in de korst. Bak ± 25 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat de taart afkoelen.
  • Draai de temperatuur van de oven terug tot 100°C. 
  • Snijd de rabarber in de lengte in dunne repen met een scherp mes. De plakjes mogen niet dikker zijn dan 2-3 mm. Leg de plakjes op een bakplaat. Breng het water met de suiker aan de kook en giet het over de rabarber. 
  • Bak de rabarber 2 min. in de oven, zodat de plakjes zacht worden. Neem de repen een voor een uit het vocht en vlecht er boven op de taart een ruitpatroon van. Snijd overhangende rabarber weg met een scherp mes.
  • Zeef de rabarbervloeistof van de bakplaat en kook in tot er nog 100 ml over is. 
  • Week intussen het gelatineblaadje ± 5 min. in ruim koud water. Roer de geweekte gelatine door de hete, maar niet meer kokende rabarbersiroop zodat die goed oplost. Laat afkoelen.
  • Bestrijk de taart met wat rabarbersiroop en laat ± 10 min. in de koelkast koud worden. 
  • Bestrijk met nog wat siroop (als het mengsel te stijf is geworden, kun je het voorzichtig opwarmen, maar laat niet meer koken) en serveer.

Rabarbertaart Wil je weten hoe en wanneer je rabarber in de moestuin kunt zetten? Dat lees je hier.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten