Portugese custardtaartjes

Marloes Blom

17 maart 2020

Portugese custardtaartjes

Ben je in Portugal geweest dan ken je ze zéker. Maar ook in Nederland zijn ze inmiddels volop te koop. Niet zo gek – ze zijn om te smullen zo lekker. Maar zelfgemaakt smaakt heus het lekkerst!

Portugese custardtaartjes

Ontbijtgerecht of tussendoortje | 12 stuks | 40 min. + oventijd ± 27 min. + afkoelen 35 min.

Ingrediënten

  • 3 biologische eierdooiers (eicode 0)
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • 180 ml water
  • schil van 1 citroen
  • 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • 375 ml melk
  • 35 g maïzena
  • 1 rol koelvers bladerdeeg, in de lengte gehalveerd
  • ook nodig: muffinvorm met 12 holtes (elk 125 ml)

Portugese custardtaartjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Meng de suiker, het water, de citroenschil, het vanillestokje en de vanillezaadjes in een steelpan. Zet de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoog en breng aan de kook. Kook 4 min. of tot het mengsel iets dikker wordt en een siroop vormt. Verwijder de citroenschil en het vanillestokje.
  3. Meng in een grote kom 125 ml melk met de maïzena glad.
  4. Klop de eidooiers erdoor.
  5. Giet de resterende melk hierbij, voeg de suikerstroop toe en klop goed door.
  6. Zet een middelgrote steelpan op middelhoog vuur en giet het mengsel erin. Breng zachtjes aan de kook. Kook al roerend 5-6 min. of tot het mengsel indikt tot een vla. Zet apart en laat helemaal afkoelen.
  7. Leg de deegvellen op elkaar. Rol strak op, beginnend bij het korte uiteinde. Snijd het deeg in 12 schijfjes.
  8. Bestuif een werkoppervlak licht met bloem. Leg elk schijfje deeg op het met bloem bestoven werkoppervlak en rol ze uit tot een doorsnede van 10 cm.
  9. Vet de muffinvorm in en bekleed de holtes met de deegplakjes. Vul met de vla en strijk de bovenkant glad.
  10. Bak 25-27 min. in het midden van de oven of tot de vla goudbruin wordt en blaren op de bovenkant verschijnen.
  11. Neem uit de oven en laat de taartjes ± 5 min. in de vorm rusten. Neem de Portugese custardtaartjes uit de vorm, leg ze op een rooster en laat volledig afkoelen.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER

Meer in de categorie ‘om van te smullen’

7 x zoet variëren met appels en peren Worteltjescake met zoete aardappel – vegan Citroentaart met maanzaad, lemoncurd en blauwe bessen Je vindt dit recept samen met nog veel meer heerlijke recepten met ei (Pasen!) in het aprilnummer van Seasons. Koop hem in de winkel of bestel hem eenvoudig online in de webshop.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten