Plantaardige bechamelsaus: cashewbechamel

Marloes Blom

09-12-2020 09:00:23

cashewbechamel

Houd je van die romige smaak van bechamelsaus maar eet je geen kaas? Maak dan cashewbechamel. Deze heerlijke veganistische variant maak je van geweekte cashewnoten, cashewmelk en kikkererwtenmeel. Een recept van de chef van vegan restaurant Yerba – uit het nieuwe boek ‘SMAAK: de plantaardige keuken van Yerba’.

Cashewbechamel

Ingrediënten

  • 150 g cashewnoten
  • 100 g plantaardige boter
  • 75 g kikkererwtenmeel
  • 5 g zout
  • 750 ml cashewmelk – te koop bij o.a. Albert Heijn
  • 5 g edelgistvlokken
cashewbechamel

Foto: Jaimee Lowe

Bereiding

  1. Laat de cashewnoten een nacht weken in koud water.
  2. Giet de cashewnoten af en maal ze fijn in een keukenmachine.
  3. Laat de boter smelten in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gemalen cashewnoten, het kikkererwtenmeel en het zout toe. Kook 5 – 8 min. Voeg de cashewmelk toe, draai het vuur laag en kook nog 10 – 12 min. tot de saus is ingedikt.
  4. Haal de pan van het vuur. Voeg de edelgistvlokken toe en mix met een staafmixer tot een gladde saus.

Smaak: culinaire (vegan) hoogstandjes

Smaak Dit recept komt uit het onlangs verschenen kookboek ‘SMAAK: de plantaardige keuken van Yerba’. Walter Marskamp, eigenaar en chef van restaurant Yerba, een selectie van ruim 70 gerechten met groenten en eetbare planten in de hoofdrol. In elk recept wordt van iedere plant zoveel mogelijk gebruikt – met als gevolg een explosie van geuren, kleuren, smaak en textuur. Als wortels het hoofdingrediënt zijn in een gerecht, dan komen ze in allerlei gedaanten tot hun recht: donkerbruin geroosterd, in het zuur ingelegd, gerookt of gepureerd, waardoor ruimte ontstaat om zoveel mogelijk verschillende smaakcombinaties op het bord te brengen. Er blijven nooit afvalproducten over, want die komen terecht in een vinaigrette, gemaakt van het loof van de wortels vermengd met kervel. Niet alleen voor vegans De gerechten zijn vegan maar ook geschikt voor vleeseters geschikt: het boek bevat plantaardige gerechten met eventueel dierlijke eiwitten. De ‘plant forward’-filosofie van Yerba stelt planten centraal, dieren worden extra’s. Zo wordt er bij bepaalde recepten een vlees of vis als suggestie vermeld. Daarmee wordt de keuze voor minder vlees en meer groenten op tafel voor iedereen makkelijker. SMAAK de plantaardige keuken van Yerba | Walter Marskamp en Sally Mitchell | Terra | € 34,99 Meer info en bestellen: Bol.com en Terra Lannoo. CREDITS: TEKST WALTER MARSKAMP & SALLY MITCHELL | BEELD JAIMEE LOWE De cashewbechamel smaakt goddelijk bij deze knolselderij-bloemkoollasagne – ook uit de keuken van Yerba. Meer veganistische inspiratie:

Nu in de winkel!

Meer Overige recepten