Peertje voor de dorst: perenlikeur met steranijs

Marloes Blom

14 januari 2020

likeur

Zelf likeur maken, dat klinkt ingewikkelder dan het is! Je moet er alleen even op wachten voordat hij op smaak is: zo’n 3 weken. En dagelijks de weckpot schudden, niet te vergeten. Maar áls je die pot dan eindelijk mag openen, geniet je er extra van…

Perenlikeur met steranijs

Voor circa 7 deciliter | circa 2 weken rijpen, daarna nog 1 week laten staan

Ingrediënten

  • 3 rijpe peren
  • 3 stuks steranijs
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 400 milliliter brandewijn
  • 250 milliliter water
  • 225 gram suiker
  • 1 weckpot van 1 liter
  • 1 fles van 1 liter of meerdere flesjes

likeur

Bereiding

  1. Was de peren.
  2. Snijd 2 peren in dikke plakken en voeg ze bij de steranijs, het vanillestokje en brandewijn in een weckpot.
  3. Laat circa 1 week op een koele, donkere plek intrekken.
  4. Snijd de laatste peer in stukken en verwijder het klokhuis en de steel.
  5. Breng aan de kook met het water en de suiker. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  7. Verwijder de steranijs en het vanillestokje en doe het resterende peer-suikermengsel in de weckpot.
  8. Laat circa 2 dagen intrekken.
  9. Schud één keer per dag de pot.
  10. Zeef de vloeistof door een heel fijne zeef, gooi de inhoud van de zeef weg, en vul de fles(jes). Laat circa 1 week staan.

Meer over likeur maken

  • Schoon werken Het is belangrijk om schone flessen en potten te gebruiken. Was ze grondig in heet water met soda, spoel ze na en laat ze omgekeerd op een brandschone theedoek drogen. Zet de droge flessen, potten en deksels dan circa 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150˚C op een rooster. Vul de flessen met likeur als ze nog heet zijn. Let op: geplastificeerde deksels kunnen niet tegen dergelijk hoge temperaturen. Een andere optie: kook de flessen en deksels ongeveer 15 minuten in ruim water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek goed uitlekken en drogen. Ook hier geldt: vul ze met likeur als ze nog heet zijn.
  • Hoe lang blijft het goed? Dankzij het hoge percentage alcohol en de grote hoeveelheid suiker blijft een likeur in een gesloten fles zeker een jaar goed. Uitzondering is de likeur met witte chocolade. Die is circa vier weken houdbaar.
  • Zoet en op smaak Voeg telkens een beetje suikerstroop toe en proef of de likeur de gewenste zoetheid heeft bereikt.
  • Welke sterkedrank? De basis voor elke likeur is sterkedrank. De uitgesproken smaken van de overige ingrediënten lossen op in de alcohol en het water. Wie vooral de ingrediënten wil proeven, kan het beste een dranksoort kiezen met een relatief neutrale smaak zoals wodka of brandewijn. Wie voor extra smaak gaat, kiest voor een alcoholische drank met een eigen karakter zoals gin, whisky of rum.

Meer lekkere likeur

CREDITS: FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | STYLING JET KRINGS | RECEPT DOSIA BREWER


Meer Overige recepten