Mosterd – voor nét dat beetje extra pit & lekkere recepten

Marloes Blom

29 March 2020

mosterd

Zelfs een milde mosterd geeft je gerecht al nét dat beetje extra. De pit van de mosterd zit ‘m in de mosterdzaadjes.

Keuze te over

De basis van elke mosterd is een combinatie van mosterdzaad, azijn, zout en eventueel wat specerijen en/of smaak- makers. Hoe pittig hij is, hangt af van het soort mosterdzaad. Er zijn veel soorten, maar bruin, zwart en wit zaad worden het meest gebruikt. Zwart is het pittigst, bruin is wat milder en wit mosterdzaad is het minst pittig.

Dijonmosterd

Dijonmosterd komt oorspronkelijk uit de buurt van Dijon in Frankrijk. Het werd traditioneel gemaakt van gemalen zwart en bruin mosterdzaad, witte wijn en verjus (sap van onrijpe druiven) in plaats van azijn. Tegenwoordig wordt ook wel wittewijnazijn gebruikt. Het is een pittige smaakmaker die je zowel fijn gemalen als grof kunt krijgen.

Engelse mosterd

Engelse mosterd wordt gemaakt van fijn gemalen bruin en zwart mosterdzaad en is meestal vrij pittig. De gele kleur en karakteristieke smaak krijgt het van kurkuma (geelwortelpoeder). Het is lekker in gerechten, soepen, sauzen en dressings die net dat beetje pit missen.

Grove mosterd

De grove variant wordt meestal gemaakt van grof gemalen mosterdzaad en hele mosterdzaadjes, azijn, zout en specerijen. De pittigheid hangt af van de soort mosterdzaadjes die gebruikt zijn. De grof gemalen en hele zaadjes geven ‘m een lekkere crunch en dat is heerlijk in wat meer rustieke sauzen, soepen en dressings.

En dan heb je ook nog mosterdpoeder

Mosterdpoeder wordt gemaakt van gemalen mosterdzaadjes zonder toevoegingen. Het hangt van het soort zaadjes af hoe pittig het is. Het mosterdpoeder dat wij kunnen kopen is meestal gemaakt van bruin en zwart mosterdzaad en is dus lekker pittig. Je gebruikt het als je wel de pit, maar niet het zuur of het vocht van mosterd wilt hebben, bijvoorbeeld in een rub voor vlees.

Smullen van mosterd

Kip gesmoord in dijonmosterd

Cornedbeef

Borlottibonen met mosterd en ahornsiroop CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE TAVERNE AGENCY/CHRIS COURT | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER


Gratis voor jouMeer Overige recepten