Verrukkelijke oogsttijdsalade – met cavolo nero en crispy pecannoten

Marloes Blom

03-11-2021 09:00:40

oogsttijdsalade

Je hoeft je heus niet te beperken tot de zomer om heerlijke verse salades op tafel te zetten. Neem nou deze overheerlijke oogsttijdsalade met cavolo nero, uit het net verschenen kookboek ‘Half Baked Harvest’, van de Amerikaanse foodblogger Tieghan Gerard. Tieghan over deze salade: “Elke herfst bedenk ik weer een nieuwe salade met producten van het seizoen en deze versie is zonder twijfel mijn favoriet. Kaki’s zijn helaas nog niet erg populair; en dat terwijl ze een zoete, honingachtige smaak hebben en ook op zichzelf al heel lekker zijn. Maar ze moeten wel echt rijp zijn, anders geven ze je een trekkerig gevoel in je mond! Kun je geen rijpe kaki’s vinden, kies dan Honeycrisp-appels, die zijn net zo lekker. Ik serveer deze makkelijke, feestelijke en lekkere salade als bijgerecht op een etentje in de herfst en met Thanksgiving.”

Oogsttijdsalade

Voor 6 personen | Voorbereiden 15 minuten / Bereiden 20 minuten Voor de salade

  • 100 g ongeroosterde pecannoten
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 3 el ahornsiroop
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje zout
  • 2 bosjes cavolo nero, dikke nerven verwijderd, in reepjes gesneden
  • 3 zoetzure appels (liefst Honeycrisp) of kaki’s, in dunne schijfjes
  • pitten van 1 granaatappel
  • 4 dikke plakjes ontbijtspek of bacon, in stukjes
  • 60-75 g blauwe kaas, geitenkaas of feta, in blokjes of verbrokkeld

Voor de cidervinaigrette met gekaramelliseerde sjalotten

  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 1 kleine sjalot, in dunne ringen
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 el appelstroop
  • 1 el tijmblaadjes
  • chilivlokken
  • zout en versgemalen peper

oogsttijdsalade

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Voor de salade. Schep de pecannoten op de geprepareerde bakplaat om met de olijfolie, ahornsiroop, kaneel en wat zout. Verdeel de noten in een enkele laag. Rooster ze 10-15 minuten.
  3. Schep intussen in een grote slakom de koolreepjes, appel en granaatappelpitten door elkaar.
  4. Bak de stukjes spek in circa 5 minuten krokant in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Veeg de koekenpan schoon.
  5. Voor de vinaigrette. Verhit in dezelfde koekenpan de olijfolie op middelhoog tot hoog vuur tot hij glinstert en bijna walmt. Bak hierin de sjalotten in 2-3 minuten karamelbruin. Neem de pan van het vuur en laat de sjalotten enigszins afkoelen. Schep ze om met de azijn, appelstroop, tijm, chilivlokken en wat zout en peper en laat de vinaigrette circa 1 minuut doorwarmen.
  6. Schenk de cidervinaigrette over de salade en schep hem om. Strooi de spekjes, geroosterde noten en kaas erover, schep losjes om en serveer de salade direct.

Half baked harvest

oogsttijdsalade met cavolo nero Deze overheerlijke oogsttijdsalade komt uit het boek Half Baked Harvest en is van de hand van Tieghan Gerard – bekend van foodblog Half Baked Harvest. Het fijne van dit kookboek: je hebt geen zeeën van tijd of inspiratie nodig om lekkere gerechten op tafel te zetten. In Half Baked Harvest – Simpel, gemakkelijk & smaakvol legt Tieghan je namelijk op een hele toegankelijke manier uit hoe je hartverwarmende gerechten maakt voor fijne verwenmomentjes. Zoals bijvoorbeeld aardappelshakshuka, Griekse zalmfilet met gezouten feta, pittige pasta met wodkasaus en chocolademousse – die in tien minuutjes klaar is. Verrassend, eenvoudig én lekker. Tieghan Gerard | Half Baked Harvest. Simpel, gemakkelijk & smaakvol | € 27,50 | Luitingh Sijthoff | Bestellen kan via Luitingh Sijthoff maar natuurlijk ook bij de plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOTOGRAFIE TIEGHAN GERARD

Meer kookinspiratie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Hoofdgerecht