Niets Hollandser dan een bloemkool, maar met bloemkool kun je zoveel meer dan alleen Hollandse gerechten maken. Of je kiest voor roosteren, bakken, koken of stomen: met de talentvolle roosjes maak je gerechten die verrassen. Ook hoofdredacteur Fanny Glazenburg is dol op deze veelzijdige groente. Ze maakte een recept van Ottolenghi: een hele geroosterde bloemkool met tahinsaus. Fanny over haar favoriete bloemkoolrecept: “Als fan van Yotam Ottolenghi had ik bijna al z’n geroosterde bloemkoolrecepten al eens gemaakt. Behalve deze hele, omdat ie best lang in de oven moet en ik daar niet altijd tijd voor had. Blij dat ik er eindelijk de tijd voor heb genomen, want ook die geroosterde bloemkoolbladeren waren heerlijk!”
Hele geroosterde bloemkool met tahinsaus
Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten Voor de bloemkool
- 1 grote bloemkool (ca. 1,3 kg, bladeren intact houden)
- 45 g boter op kamertemperatuur (of kokosolie)
- 2 el olijfolie
- Himalaya zout
Voor de tahinsaus
- 80 g tahin (liefst Libanese)
- 15 g peterselie (grof gehakt)
- 1 kleine teen knoflook
- 3 el citroensap
- Ca. 80 ml water
- Himalayazout
Bereidingswijze
De bloemkool
- Knip met een schaar een deel van de bloemkoolbladeren af, zodat er zo’n 5 cm van de roosjes zichtbaar is.
- Vul een pan (waar de bloemkool royaal in past) tot driekwart met water. Breng water aan de kook, voeg zout toe en laat de bloemkool in de pan zakken, met de witte kant naar onderen. Breng het water weer aan de kook, laat de bloemkool 6 minuten koken en schep hem dan met behulp van een schuimspaan met de witte kant naar beneden in een vergiet. Zet de kool 10 minuten opzij om uit te lekken en af te koelen.
- Verhit de oven op 170 °C.
- Meng de boter en de olie. Leg de bloemkool met de witte kant boven, bestrijk hem met het olie/botermengsel en bestrooi en 1¼ theelepel zout. Zet de bakplaat in de oven en rooster de kool 1½-2 uur. Bestrijk de bloemkool elke 20 minuten met het boter/oliemengsel tot de bloemkool echt gaar en donker goudbruin is en de bladeren krokant geroosterd zijn.
- Haal de bloemkool uit de oven en zet hem even opzij om af te koelen. Verdeel de kool dan over de borden. Heerlijk met onderstaande dipsaus.
De tahinsaus
- Schep de tahin met peterselie en knoflook in de kleine vorm van een keukenmachine. Pureer ca. 1 minuut tot de tahin groen is en voeg het water toe met het citroensap ¼ theelepel zout. Laat de machine draaien tot het een gladde, groene saus is, met de consistentie van slagroom. Meng er, als hij te dun is, nog wat tahin door, of voeg als hij nog te dik is een scheutje water toe.
BEELDEN: FANNY GLAZENBURG
Meer lekkere recepten met bloemkool in de hoofdrol
- Pittige bloemkool-linzendal (vega of vegan)
- Exquise en vegan: knolselderij-bloemkoollasagne
- Pastinaak-bloemkoolsoep met vongole