Karaage: gefrituurde kip (op z’n Japans)

Marloes Blom

21 december 2022

gefrituurde kip

Kip, het veelzijdigste stukje vlees. Maar je hebt ‘m vast nog nooit op de Japanse manier bereid: gefrituurd en opgediend als snack. Het recept voor deze ‘karaage’ komt uit het net verschenen kookboek YOKO, van Christel van Bree & Yoko Inagaki. Ideetje voor oudjaarsavond, als je toch frituurt….?

Yoko over dit recept:

“De ongekroonde koning van de izakaya is zonder twijfel karaage. Kip vind ik trouwens toch al een geweldig ingrediënt. Waar je ook komt en welk geloof je ook aanhangt: volgens mij kun je kip altijd en overal eten. De variaties over de hele wereld zijn eindeloos, maar als je het mij vraagt is de Japanse karaage een echte kip-topper. Het lijkt nog het meest op Amerikaanse Kentucky fried chicken, maar wel met een groot verschil: de Amerikaanse heeft meer smaak in het deeg, bij ons zit de smaak in het gemarineerde vlees. De reden dat ik de Japanse versie verkies boven de Amerikaanse is de geur. De sojasaus en knoflook ruiken tijdens het bakken namelijk goddelijk. Ik geloof echt dat de hemelpoort naar karaage ruikt!”

Karaage: gefrituurde kip naar Japans recept

Snack voor 2 personen | 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 g kippendijfilet, in stukken van 5 x 5 cm
  • 5 el bloem
  • 5 el aardappelzetmeel
  • frituurolie, genoeg voor een bodem van 4 cm

Voor de marinade

  • 2 el sojasaus
  • 1 el sake
  • 2 el mirin
  • 2 tl geraspte gember
  • 2 tl geraspte knoflook

Voor de garnering

  • schijfjes citroen
gefrituurde kip

Bereiding

  1. Doe de kip in een kom en voeg de ingrediënten voor de marinade toe. Meng alles met de hand goed door. Zet minstens 10 minuten opzij om te marineren.
  2. Meng de bloem en het aardappelzetmeel in een platte schaal en haal de stukken kip erdoor. Klop de overtollige bloem eraf.
  3. Giet de frituurolie in een grote koekenpan. Leg de stukken kip in de koude olie, zonder dat ze elkaar raken. Het is geen probleem als de bovenkant van de kip niet bedekt is met olie.
  4. Zet het vuur aan. Wanneer de kip geluid begint te maken, draai je de kipstukken om. Bak de kip in 12 minuten gaar. Schep de kip met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Serveer de karaage in een mooie, lage schaal en garneer eventueel met citroen.

YOKO. Recepten en verhalen uit Japan

Ontdek authentieke recepten en mooie verhalen uit Japan met ‘YOKO’ van Yoko Inagaki en Christel van Bree. ‘YOKO’ geeft een uniek inkijkje in de Japanse keuken en cultuur. Niet alleen door de lekkere gerechten, maar ook door prachtige verhalen en foto’s. Om de heerlijkste Japanse gerechten te creëren, bezocht Yoko onder meer misoboerderijen en leerde ze de fijne kneepjes van een ware sojasausgoeroe. Alle gerechten in dit authentiek Japanse kookboek bevatten typische Japanse ingrediënten als sojasaus en miso, en stralen de eenvoud uit die Japan zo kenmerkt. ‘YOKO’ is perfect voor iedereen die de Japanse keuken wil ontdekken en een stukje Japan in huis wil halen.

Christel van Bree & Yoko Inagaki | YOKO. Recepten en verhalen uit Japan | Becht | € 34,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST CHRISTEL VAN BREE & YOKO INAGAKI | RECEPTFOTOGRAFIE & FOODSTYLING: YOKO INAGAKI

Ook lekker


WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten