Dutch coffee: whiskylikeur met koffie en kardemom

Marloes Blom

27 September 2019

Likeurtjes

Een vleugje cranberry, toefje kaneel, wolkje steranijs, beetje gin of brandewijn… Likeur maken is zo moeilijk niet, het kost alleen tijd om te rijpen. Deze Dutch coffee smaakt vast heerlijk, op een gure herfstavond of winterse namiddag!

Whiskylikeur met koffie en kardemom

Voor circa 1 liter | circa 2 weken rijpen

Ingrediënten

 • 125 gram gemalen koffie
 • 600 milliliter water
 • 4 kardemompeulen
 • 175 gram donkerbruine suiker
 • 350 milliliter whisky
 • 1 weckpot 1 liter
 • 1 fles van 1 liter of meerdere flesjes

Likeurtjes

Bereiding

 1. Meng de koffie met 400 milliliter koud water en laat 12 uur tot 1 nacht trekken.
 2. Breng de rest van het water aan de kook met de suiker en 3 gekneusde kardemompeulen. Laat zacht op heel laag vuur circa 15 minuten trekken. Laat de siroop helemaal afkoelen.
 3. Doe het koffiemengsel in een koffiefilter en laat uitlekken. Gooi het koffiedik weg.
 4. Meng de koffie met de siroop, de kardemom en de whisky en doe in een (weck)fles.
 5. Laat 2 weken staan. Regelmatig schudden.
 6. Zeef de likeur en verdeel over de fles(jes).

Schoon werken

Het is belangrijk om schone flessen en potten te gebruiken. Was ze grondig in heet water met soda, spoel ze na en laat ze omgekeerd op een brandschone theedoek drogen. Zet de droge flessen, potten en deksels dan circa 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150˚C op een rooster. Vul de flessen met likeur als ze nog heet zijn. Let op: geplastificeerde deksels kunnen niet tegen dergelijk hoge temperaturen. Een andere optie: kook de flessen en deksels ongeveer 15 minuten in ruim water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek goed uitlekken en drogen. Ook hier geldt: vul ze met likeur als ze nog heet zijn.

Hoe lang blijft het goed?

Dankzij het hoge percentage alcohol en de grote hoeveelheid suiker blijft een likeur in een gesloten fles zeker een jaar goed.

Zoet en op smaak

Voeg telkens een beetje suikerstroop toe en proef of de likeur de gewenste zoetheid heeft bereikt.

Welke sterke drank?

De basis voor elke likeur is sterke drank. De uitgesproken smaken van de overige ingrediënten lossen op in de alcohol en het water. Wie vooral de ingrediënten wil proeven, kan het beste een dranksoort kiezen met een relatief neutrale smaak zoals wodka of brandewijn. Wie voor extra smaak gaat, kiest voor een alcoholische drank met een eigen karakter zoals gin, whisky of rum. CREDITS: FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | STYLING JET KRINGS | RECEPTEN DOSIA BREWER


Gratis voor jouMeer Overige recepten