Brandnetelthee: een beetje anders, maar wel lekker – en gezond bovendien

Marloes Blom

27 mei 2020

brandnetelthee

Houd je van (kruiden)thee? Dan is het zeker eens de moeite waard om zelf brandnetelthee te maken. Geen zorgen om prikkels – wij vertellen je hoe je ze probleemloos plukt.

Brandnetelthee

Drankje | ± 4 min. + droogtijd 1 nacht tot 3 dagen

Ingrediënten

  • brandnetelbladeren, ± 30 g voor één kop thee
  • heet water
  • eventueel: suiker

brandnetelthee

Bereiding

  1. Spoel de brandnetelbladeren schoon onder koud stromend water en schud goed uit.
  2. Scheur de bladeren iets kleiner en leg ze een nacht in een droogoven of droog ze op de ouderwetse manier: leg de brand- netelbladeren op keukenpapier op een droge en warme plaats, bij voorkeur in een vensterbank in de zon. In twee of drie dagen zijn de blaadjes helemaal droog.
  3. Laat de brandnetel een paar minuten trekken in heet water.
  4. Voeg naar smaak suiker toe.

brandnetels plukken

Zo pluk je brandnetels

  • Pluk alleen op plekken waarvan je zeker weet dat er niet gespoten wordt of waar dieren hun spoortjes achterlaten.
  • Trek lange tuin- of huishoudhandschoenen aan en een lange broek.
  • Met een schaar knip je de jonge toppen van de planten. Geen schaar bij je? Je kunt ook met je blote handen plukken. De haakjes die de ‘brand’ veroorzaken staan naar boven. Dus als je een brandnetel van onderaf plukt, kunnen ze zich niet in de huid vastzetten.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE VERONIKA MOEN/TAVERNE AGENCY VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer lezen


Meer Overige recepten