Van smeltend zacht tot kruimige brokken: er is een Frans geitenkaasje voor elke smaak. Chèvre geeft bovendien aan bijna elk gerecht diepgang. Smelt hem in de pan of strooi hem over het bord voor een frisse toets.
Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen| Bereiden chutney 1 uur en 40 minuten + 2 uur intrekken. Bereiden taart circa 20 minuten + 17 minuten in de oven Nodig Voor de chutney (1 pot)
- 200 gram rode uien
- 30 gram rozijnen
- 160 gram kristalsuiker
- 1 laurierblaadje
- 1/2 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- snufje zout
- 50 milliliter witte wijn
- 40 milliliter witte wijnazijn
Voor de taart
- 1 grote peer
- 30 milliliter honing
- 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 20 gram Buche pilat
In Frankrijk worden meer dan honderd soorten geitenkaas gemaakt. De meeste komen uit de vallei van de Loire
Bereidingswijze
- Snipper de uien.
- Laat de ui in een kom samen met de rozijnen, suiker, het laurierblad, de kruiden en het zout 2 uur afgedekt staan.
- Doe het mengsel in een pan samen met de wijn en azijn.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook circa 1,5 uur tot de chutney dikker is geworden.
- Doe de chutney in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot. Wat overblijft kan nog circa 1 maand in de koelkast bewaard worden.
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Snijd de peer in partjes en doe deze in een pan met de honing.
- Zet dit op zacht vuur en laat circa 15 minuten heel zacht pruttelen zodat de peer goed karamelliseert.
- Neem 3 plakken bladerdeeg en leg deze met de randen iets overlappend (druk goed aan) op een bakplaat met bakpapier.
- Snijd van de andere twee plakken dunne repen om een randje te maken.
- Druk de randjes voorzichtig aan.
- Bak het deeg circa 7 minuten zonder vulling.
- Verdeel een dikke laag uien-rozijnenchutney over de bodem, maar houd de randen vrij.
- Leg er de partjes peer op en brokkel de kaas eroverheen.
- Bak nog circa 10 minuten in de oven.