10 pluktuinen door heel Nederland

Rachel Vieth

7 July 2024

Pluktuinen

Al aan het begin van de lente kunnen we niet wachten tot de pluktuinen hun tuinhekken weer openen. Zelfgeplukte bloemen maken het leven simpelweg nét wat fijner. Het leuke is: pluktuinen zijn door heel Nederland te vinden. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Pluktuin Stoutenburg

Vlakbij Amersfoort vind je pluktuin Stoutenburg. Van donderdag tot en met zaterdag kun je in deze prachtige grote pluktuin bloemen plukken. Het bakhuis op het terrein is omgetoverd tot theehuis. Daar kun je op het terras genieten van koffie, thee en zelfgebakken taarten.

Bloementuin Zwolle

In het noordelijke deel van Zwolle ligt de bloementuin van Lara. Haar liefde voor bloemen en planten begon doordat haar moeder ook altijd een biologische bloementuin onderhield. De tuin van Lara is inmiddels de grootste biologische pluktuin van Zwolle en omstreken. De tuin wordt volledig biologisch onderhouden, dus er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Daar word je bosje bloemen nóg iets mooier van.

Pluktuin Cadzand

De eigenaren van boerencamping Essenhoeve in het Zeeuwse Cadzand, hebben op hun erf ook een bloementuin gecreëerd. Omringd door het prachtige polderlandschap kun je een boeketje plukken en samenstellen. De prijs? Die bepaal je door de dikte van de stelen te meten in een houten vorm.

pluktuinen
PLUKTUIN ESSSENHOEVE | FOTO RACHEL VIETH

Lees ook: nóg vier fijne bloementuinen

Bloementuin plukgeluk

De naam ‘plukgeluk‘, daar kunnen we ons wel in vinden. In de bloementuin in het Limburgse Bingelrade kun je vanaf de lente tot het najaar bloemen plukken. Heel veel verschillende soorten wisselen elkaar af, zodat je elke keer een andere bos op tafel hebt staan.

Lokale bloemetjes – pluktuin Amsterdam

Lokale Bloemetjes is gevestigd in Tuinen van West, een poldergebied tussen Amsterdam en Halfweg. Sarai kwam er enkele jaren geleden bij toeval terecht tijdens een fietstocht. “De kakofonie van de stad verdween als sneeuw voor de zon. Plots hoorde ik vogels zingen en het geluid van de wind, zag een haas in het gras en vergezichten met oude boerderijen.” Inmiddels heeft ze haar tuin uitgebreid tot een grote pluktuin.

Pluktuin Het Platteland

In het Gelderse Putten ligt pluktuin het Platteland verscholen in het groen. Op het erf kun je niet alleen bloemen plukken in mooie manden, je kunt er ook rondsnuffelen tussen de brocante, verse groentes van het land kopen en een drankje drinken met wat lekkers.

pluktuin het platteland
PLUKTUIN HET PLATTELAND | FOTO RACHEL VIETH

Do it yourselves pluktuin

Het zomergevoel van een verse bos bloemen, daar niks aan tippen, volgens eigenaresse Marloes Bijlsma. Ze teelt sinds 2012 ruim 100 soorten bloemen in de volle grond, zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ze verkoopt bloemzaden, maar heeft op hun erf in de Achterhoek ook pluktuin Do it yourselves, waar je bloemen kunt plukken.

Pluktuin Apeldoorn

Deze bloementuin heet misschien dan wel pluktuin Apeldoorn, het ligt in het buurtschap Wiesel, net naast Apeldoorn. Daardoor kun je bloemen plukken in een heerlijke landelijke omgeving. Extra leuk: je kunt naast bloemen ook rode bessen en frambozen plukken en mee naar huis nemen (als ze dat halen natuurlijk).

pluktuin in apeldoorn
FOTO RACHEL VIETH

Hanneke’s pluktuin

Hanneke’s pluktuin in Biddinghuizen (Flevoland) opent elke week haar deuren op dinsdag en donderdag. Naast bloemen plukken kun je er ook koffiedrinken met iets lekkers in de gezellige kas. Leuk: af en toe organiseert Hanneke ook plukavonden. Fijn wanneer je overdag moet werken én extra mooi met een ondergaande zon.

Pluktuin Aardenburg

In het Zeeuwse Aardenburg vind je een bloementuin middenin in een boomgaard. Maar liefst 2000 vierkante meter grond staat vol met bloemen en vers fruit. In de zomer worden regelmatig leuke workshops georganiseerd in de boomgaard, houd daarvoor de website van de pluktuin in de gaten.

Nog meer lezen:

Bloementuin? Vergeet deze ‘vullers’ niet die je boeket vol maken
Buitenkijken in een speelse boerderijtuin
Deze 5 planten kunnen tegen slakken

TEKST & FOTOGRAFIE RACHEL VIETH


Gratis voor jouMeer Tuin