Floral design (bloemschikken): zo doe je dat

Marjolein ter Braak

21 June 2018

Bloemschikken, het ziet er altijd zo makkelijk uit, maar als je zelf aan de slag gaat kan het nog knap lastig zijn. Daarom laat onze columnist Annemarije (@florabelflowers) ons de kunst van ‘Floral design’ zien en legt ze je uit hoe je een goede basis maakt voor het bloemschikken in een duidelijke uitlegvideo.

Budgettip: kies in je tuin voor plukbloemen. Zo heb je het hele jaar iets leuks op de tafel. Lekker goedkoop bloemschikken dus.

Flowerlover en kweker

Annemarije Mellema is al jaren bloemiste, ze geeft workshops en heeft meegedaan aan verschillende wedstrijden waaronder zelfs de Nederlandse Kampioenschappen in 2010. Sinds een aantal jaar kweekt ze haar eigen duurzame bloemen. Schone en eerlijke bloemen van het seizoen, die ze in haar webshop verkoopt.

Aan de slag met bloemengeluk

Floral design op de eettafel, want wat is er nu mooier dan een gedekte tafel met verse bloemen? Bloemen brengen sfeer. Daarbij geeft het werken en creëren met de natuur rust. Met de stap voor stap uitleg van deze bloemenschaal, haal je het bloemengeluk in huis.

Wat heb je nodig:

Een schaal

Bloemenprikker

Fix tape (optioneel)

Kippengaas

Watervast tape of sterk plakband

Schaar

Bloemenschaar

Gebruikte bloemen:

5x Rozentakken met blad

2x Kamille

5x Klaprozen

10x Ranonkels

3x Zonnebloemen

3x Sneeuwbal

Dit zijn de bloemen die in deze creatie zijn gebruikt. Natuurlijk kan je ook andere bloemen gebruiken. Zorg ervoor dat je een mix hebt van grote bloemen, de hoofdrolspelers, en kleinere bloemen, de figuranten.

bloemschikken

Stap 1

Leg de bloemenprikker onderin de schaal. Eventueel kan je deze vastzetten met fix tape. Druk het kippengaas in een bolletje en leg deze ook in de schaal.

Plak voor de stevigheid twee watervaste tapes over de schaal. Als je geen watervaste tape hebt, gebruik dan sterk plakband. Nu blijft het kippengaas goed op zijn plek zitten. Vul de schaal met water.
Wil je duidelijke uitleg over deze stevige basis? Bekijk hier de instructie video:

Stap 2

Je start met het plaatsen van het groen als basis. De takken van met rozenblad prik je door het gaas en drukt het stevig aan in de prikker. Laat een paar takken omhoog steken en voeg ook horizontale takken toe. Zo ontstaat een mooie vorm om op verder te werken.

bloemschikken


Als tweede gaan we de sneeuwbal takken toevoegen. Plaats deze naast de rozentakken zodat je in dezelfde vorm blijft werken. Druk ze goed aan in de bloemenprikker.

Stap 3

Voeg de ranonkels toe. Zet een paar lange stelen hoog in het midden. Daarna voeg je ook korte stelen toe om diepte te creëren. Plaats ook een paar bloemen horizontaal. Door het kippengaas blijven de stelen stevig zitten.

Stap 4

Zonnebloemen zijn groot en vragen veel aandacht. Om ze minder op te laten vallen, verwijder je de bloemblaadjes. Het prachtige hart blijft nu over.

Verdeel de 3 zonnebloemen gelijkmatig over het design. Plaats 1 hoog in het midden en de 2 andere lager aan de onderkant.

Stap 5

Klaprozen zijn teer en kwetsbaar. Daarom plaatsen we ze bijna als laatste. Verdeel ze op dezelfde manier als de zonnebloemen in het design.

bloemschikken

Stap 6

Als finishing touch voegen we nog een paar takjes kamille toe. Hun subtiele en zwierige uiterlijk maakt het design helemaal af. Omdat er al zoveel stelen in de prikker zitten, is het voldoende om ze losjes tussen de andere bloemen te plaatsen in het water.

Yes, gelukt!

Je design is af. Bloemen houden van water. Het is goed om de schaal regelmatig bij te vullen zodat ze goed kunnen blijven drinken en langer te kunnen genieten van je creatie.

bloemschikken

FOTOGRAFIE EN TEKST: ANNEMARIJE MELLEMA

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Bekijk dan hier of ons blad iets voor jou is.

Meer over bloemschikken:

Groot boeket bloemschikken in 7 stappen
Zo maak je een bloemenkrans
Plukbloemen top 5 voor je eigen tuin


Gratis voor jouMeer planten & tuin