Beerinnenburg & Schapenkaas

Anne Bonthuis

23-10-2015 02:37:06

Beroepsborrelaar en connaisseur van het Bourgondische leven Onno Kleyn combineert er lustig op los. Welke Nederlandse jenevers of wijnen vormen een smaakvol duo met welk Nederlands kaasjes?

Zeg Beerenburg en iedereen denkt aan Friesland. Toch ligt de oorsprong van de drank, een jenever met een vloed aan kruiden en specerijen, in Amsterdam. Daar ontwikkelde in het begin van de achttiende eeuw Hendrik Beerenburg zijn recept. Dergelijke kruidenjenevers werden aanvankelijk vooral als medicijn beschouwd, maar vandaag de dag is het de drank voor stoere zeilbonken.

beerinquote

Omdat Beerenburg echter nogal droog en bitter overkomt, maakt de Sneekse distilleerderij Weduwe Joustra een Beerinnenburg met honing en stroop. Dat zorgt voor een milde smaak die uitstekend past bij de biologische schapenkaasjes van de Dikhoeve in het Noord-Hollandse Ransdorp, in de groene veenweiden vlak boven Amsterdam. Zij hebben een witschimmelkorst zoals brie en camembert, maar in combinatie met de schapenmelk zorgt dat voor een andere, extra smeuïge smaak. Om het af te maken is er wat abrikozen-sinaasappelchutney van Heerlijkheid Mariënwaerdt.

07

Kaas: Skeapsrond, biologische schapenkaas (Dikhoeve) Borrel: Beerinnenburg (Weduwe Joustra). Chutney: abrikozen-sinaasappel (Heerlijkheid Mariënwaerdt). Servet, tafelkleed en tinnen lepel (Voorhaven 7). Antiek bord en glas, privé.

Tekst Onno kleyn | Productie & fotografie Jan Luijk | Assistent & retouche Eric Weber

AANBIEDING



De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


Meer Bijgerecht