Asperge-lasagne – van Mari Maris

Marloes Blom

2 april 2022

asperge-lasagne

Yes, het is weer (bijna) aspergetijd! En wie beter dan moestuinkoningin Mari Maris, gasthoofdredacteur van Seasons maart, om met een heerlijk en feestelijk recept te komen: asperge-lasagne. Ideetje voor Pasen?

Asperge-lasagne

Hoofdgerecht voor 4 personen | 25 min. + 30 à 60 min. oventijd + 1 uur aspergesoep

Ingrediënten

  • ca. 1,3 l aspergesoep (zie recept hieronder)
  • 100 g boter, plus extra
  • ca. 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 5 takjes basilicum, gerist en gehakt
  • 1 takje dragon, gerist en gehakt
  • 20 (eier)lasagnevellen
  • 2 slanke preitjes, in ringen
  • ca. 25 asperges, maakt niet uit wat voor kleur (witte geschild en zonder kontje, van groene alleen het kontje eraf)
  • 5 el geraspte belegen kaas
  • 75 g doruvael of taleggio, in fijne blokjes
  • 4 el blanke amandelen of hazelnoot
  • eventueel: scheutje room

Voor de aspergesoep

  • 4 mooie witte asperges
  • ca. 200 g witte soepasperges*
  • asperge-afsnijdsels
  • ca. 11⁄2 dl room of crème fraîche
  • eventueel: 2 à 3 el roux of 2 eidooiers

* Goeie kans dat de groenteman ongeselecteerde of gebroken stukken heeft liggen. Je kunt, als er alleen chique liggen – ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen – ook potasperges met het kookvocht gebruiken (als die uit de pot net zo duur zijn, wat vaak zo is, neem dan toch liever verse).

asperge-lasagne

Bereiding aspergesoep

  1. Schil de mooie asperges en snijd de kontjes eraf (die kunnen alvast in de soeppan). Kort ze zo af dat het kopje straks nog boven de soepkom uitsteekt als ze daarin staan. Snijd wat over is in dunne plakjes en bewaar ze samen met de stukken ‘op lengte’ in een vochtige doek in de koeling.
  2. Schil en ontkont ook de soepasperges. Schillen en kontjes gaan in de soeppan, de asperges ook in plakjes in de doek.
  3. Schenk 2 liter water in de soeppan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes koken (niet langer, dat geeft bittere soep).
  4. Hang een bolle zeef in een hoge pan en schenk het kookvocht erdoor. Druk de schillen uit met de achterkant van een lepel en zet de pan (met zeef en al, die lekt nog wel even door) terug op het vuur. Laat het vocht tot de helft inkoken.
  5. Bind intussen de 4 stukken asperge ‘op lengte’ bij elkaar met een rolladetouwtje, knoop dat aan het oor van de pan en laat het bosje rechtop in de hete soep zakken. Gaar ze in 5 à 10 minuten (ik stem voor nét níét beetgaar, al was het maar omdat ze dan goed blijven staan en niet onderuit zakken in de soep).
  6. Voeg de laatste 3 minuten alle plakjes asperge toe en roer de room erdoor.
  7. Maak op smaak met peper & zout.

Serveersuggestie: haal het bosje asperges uit de soep en zet ze in de kommen met het kopje er uitstekend, schenk de soep erbij. Of gebruik de soep voor de aspergelasagne (zie recept hieronder). Houdbaarheid: 3 à 4 dagen.

Bereiding asperge-lasagne

  1. Maak roux van de boter en bloem en schenk er, al roerend en in gedeeltes, hete aspergesoep op en laat binden tot sausdikte. Mocht de saus net iets te dik worden, schenk er een scheutje aspergesoep bij (als die niet al op is) of scheutje room. Maak steeds goed los van de bodem, en breng op smaak met peper & zout.
  2. Laat de saus iets afkoelen en roer de eieren, basilicum en dragon erdoor.
  3. Vet een ovenschaal in met boter en bedek de bodem met lasagne-vellen. Beleg luchtig met prei en één enkele, maar wel geheel gevulde laag asperges. Verdeel er een paar lepels saus over en maal er peper op. Maak zo lagen tot alles op is, eindig met saus en bestrooi die royaal met kaas.
  4. Zet afhankelijk van de gebruikte lasagne-vellen 30 à 60 minuten in een oven van 180°C tot de pasta gaar is en de korst goudbruin.
  5. Rooster intussen de amandelen in de oven en strooi ze op het bord over de lasagne.

Serveersuggestie: als gerecht op zich, eventueel met malse groene (kruiden)sla erbij. Tip: Om goed stevige stukken te kunnen snijden, maak je de lasagne een dag van tevoren – zet hem weg met een licht gewicht erop. Houdbaarheid: 3 à 4 dagen.

Variaties

  • Als er smakelijke, niet al te natte tomaten zijn (dat zal alleen zijn als je het met groene doet) stapel dan plakjes mee voor een zoet-fris extraatje.
  • Maak de lasagne pittiger door over elke laag een beetje parmezaan te raspen.

CREDITS: RECEPTUUR, BEREIDING, STYLING EN FOTOGRAFIE MARI MARIS

Meer lekkere recepten van Mari Maris

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht