Aardbeienijstaart met basilicum

Linde Verhulst

22 juli 2018

aardbeienijstaart

Aardbeien en basilicum vormen een lekkere en intrigerende combinatie. Onze culinair redacteur Dosia Brewer bedacht daarom deze zomerse taart: aardbeienijstaart met basilicum. Een stukje zomer bij elke hap! 

Aardbeienijstaart met basilicum

Tussendoortje/nagerecht voor 6-8 personen. De bereidingstijd is ± 35 minuten + invriezen ± 4 uur.

Ingrediënten

  • 600 g aardbeien + extra om te versieren
  • 25 basilicumblaadjes + extra om te versieren
  • 400 g suiker
  • Sap van 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 500 ml slagroom
  • 7 eidooiers
  • Snufje zout
  • Balsamicoazijn naar smaak

aardbeienijstaart

Bereiding

  1. Doe 240 ml water met 225 g suiker in een pan en breng aan de kook. Laat 1 min. flink borrelend doorkoken en neem van het vuur. Laat afkoelen, doe er het basilicum en de helft van het citroensap bij en pureer glad. Doe het mengsel in een wijde, lage bak en laat in de vriezer in ± 3 uur invriezen.
  2. Maak intussen het aardbeienroomijs. Snijd hiervoor het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de melk en 200 ml slagroom samen met de vanillezaadjes en het stokje in een ruime pan en breng op heel laag vuur tot bijna aan de kook. Laat zo ± 10 min. zachtjes trekken. Klop in een kom de eidooiers met 175 g suiker en het zout met een mixer in ± 5 min. dik en romig. Neem het vanillestokje uit de pan. Giet nu langzaam al kloppend de hete melk in de kom. Klop tot alles is vermengd en giet terug in de pan. Zet weer op het vuur en laat al roerend met een houten lepel op matig vuur warm worden en binden tot het de dikte heeft van vla. Meet eventueel met een keukenthermometer; het mengsel bindt op 80 °C. Neem van het vuur en laat afkoelen. Pureer intussen de aardbeien grof en roer 500 g hiervan met de rest van de slagroom en de rest van het citroensap door het vlamengsel. Laat helemaal koud worden in de koelkast.
  3. Draai volgens de gebruiksaanwijzing het aardbeienmengsel in de ijsmachine tot ijs. Breek het basilicumijs in stukken en draai glad in de keukenmachine.
  4. Bekleed een springvorm (ø 22 cm/ 2,3 l) met plasticfolie. Doe eerst het aardbeienijs in de vorm en druk goed aan. Verdeel er vervolgens het basilicumijs over. Laat in ± 1 uur helemaal invriezen.
  5. Neem de taart ± 15 min. voor het serveren uit de vriezer. Versier met extra basilicumblaadjes en aardbeien. Bedruppel eventueel met wat balsamicoazijn. Breng de rest van de gepureerde aardbeien op smaak met wat balsamicoazijn en serveer bij de taart.

Lees ook:

Napolitaanse pondscake Verantwoord chocobommetje Aardbeien-brownietaart BewarenBewaren BewarenBewaren

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht