Het appelseizoen is van start. Misschien hangen de fruitbomen in je tuin wel vol met heerlijke appels, of koop je er een aantal aan de kant van de weg. We zetten een aantal heerlijke recepten met appels voor je op een rijtje.
Met achterham gevulde appels
Zoek je naar variatie qua recepten? Maak eens iets Oost-Europees – uit de Roemeense keuken bijvoorbeeld! Het recept voor deze met achterham gevulde appels staat in het kookboek ‘Carpati’, van Irina Georgescu.
Ingrediënten
- 8 stevige appels
- 200 g gekookte achterham, in kleine blokjes
- 1 middelgrote rode ui, fijngesnipperd
- 40 g telemea, feta of een andere brokkelige kaas, geraspt
- 40 g paneermeel
- 20 g boter, in 8 klontjes
- 200 ml cider
- 1⁄2 bosje rozemarijn
- zout en versgemalen zwarte peper
Benieuwd naar het hele recept? Dat lees je hier.

Recepten met appels: heerlijke huisgemaakte appelstroop
Lekker voor op brood, op een pannenkoek of door een stoofgerecht: appelstroop. Maak het zelf met dit gemakkelijke recept.
Ingrediënten
Voor 1 liter appelstroop
- 6 kilo appels (levert circa 3 liter appelsap op)
Bereiding
- Was de appels en snijd er de slechte plekken uit.
- Kook de appels in een laagje water in circa 30 minuten tot moes. Roer af en toe om.
- Leg een theedoek in een grote zeef en laat de massa circa 24 uur uitlekken en vang het sap op.
Benieuwd naar het hele recept? Dat lees je hier.
Pompoen-appeltaart met kaneel-calvados-room
Deze heerlijke pompoen-appeltaart is een variant op het traditionele baksel dat we allemaal zo graag bakken als er een verjaardag op de kalender staat. De kaneel-calvados-room maakt het geheel lekker smeuïg. Wij delen het recept!
Nagerecht voor 8 personen | ± 1 uur en 15 min. + oventijd ± 30-35 min.
Ingrediënten
- 90 g boter
- 1,5 kg pompoen, geschild, pitten verwijderd en in blokjes gesneden
- 2 grote grannysmithappels of andere stevige, zure appels: geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
- 135 g bruine basterdsuiker
- 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
- ½ tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- 50 g pecannoten, gehakt en geroosterd
- 2 vellen koelvers bladerdeeg bloem om uit te rollen
- 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
- 250 ml slagroom
- 2 el basterdsuiker
- 30 ml calvados
- Ook nodig: rand van een ingevette springvorm 28 cm Ø, bakpapier
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat lees je hier.

Dorset apple cake
In de boomgaard van Hill Top, waar Beatrix Potter woonde en werkte, staat een oude appelboom. In het seizoen zijn de takken zwaar van de appels. Deze simpele appelcake is heel gemakkelijk te maken. Eet ’m warm of koud, met roomboter of, mmmmmmm, zelfgemaakte custard.
Tussendoortje of nagerecht voor 6-8 personen | ± 15 min. + oventijd ± 50 min.
Ingrediënten
- 2 grote of 3 wat kleinere zure appels
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker + evt. extra om te bestrooien
- 1 tl kaneel
- scheutje melk
- ook nodig: springvorm van ± Ø 24 cm
Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

Meer lezen over appels?
Fruitbomen snoeien: zo doe je dat
Zo kan een eigen fruitboom in je tuin je geld besparen
5 boomgaarden waar je zelf appels en peren kunt plukken