De winter komt eraan: met deze 10 tips blijf jij gezond

Marjolein ter Braak

14 December 2023

tips blijf gezond

Nu de herfst in volle gang is en de winter voor de deur staat, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je gezondheid. In de koude maanden komen verkoudheid en griep namelijk vaak om de hoek kijken. Gelukkig zijn er meerdere voorzorgsmaatregelen waarmee je je immuunsysteem versterkt en de kans om ziek te worden verkleint. We geven je 10 tips om gezond te blijven in de winter.

Dit artikel is in samenwerking met Independer

 1. Eet evenwichtig en voedzaam
  Een gezond dieet is de basis voor een sterk immuunsysteem. Kies voor verse groenten, fruit, volkoren granen en eiwitten. Deze voedingsmiddelen leveren de essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om infecties te bestrijden.
 2. Blijf de hele dag door gehydrateerd
  Ook in het najaar is voldoende water drinken belangrijk. Droge binnenlucht en koude buitentemperaturen zorgen er namelijk voor dat je sneller uitdroogt. Door genoeg te drinken zorg je ervoor dat je geen last krijgt van bijvoorbeeld hoofdpijn, lusteloosheid of sufheid.
 3. Blijf actief
  Blijf in beweging, zelfs als het koud is. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt je immuunsysteem en verbetert je algemene gezondheid. Maak dus regelmatig (het liefst dagelijks) een heerlijke wandeling of fietstocht. Ook tuinieren is een leuke en goede manier om in beweging te blijven.

Heb je extra motivatie nodig om actief te blijven in de koude maanden? Sommige zorgverzekeraars hebben een app waarmee je punten kan verzamelen door te bewegen. Deze kan je inwisselen voor beloningen zoals korting op je premie. Je kan je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeraars om te zien welke apps er zijn en welke het beste bij jou past.

 1. Zorg dat je genoeg vitamine D opneemt
  In de herfst en winter word je minder vaak blootgesteld aan zonlicht, waardoor je minder vitamine D opneemt. Een gebrek aan vitamine D kan er onder andere voor zorgen dat je natuurlijke afweer tegen bacteriën en virussen slechter wordt. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd buiten bent op momenten dat het licht is (tussen ongeveer 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags), minimaal 15 tot 30 minuten per dag.

Heb je het idee dat je te weinig vitamine D opneemt, bijvoorbeeld omdat je last hebt van vermoeidheid, tandproblemen, een verminderd immuunsysteem of pijnlijke gewrichten en spieren? Dan is het misschien nodig om tijdens de herfst- en wintermaanden extra vitamine D te slikken. Laat je hierover altijd eerst informeren door bijvoorbeeld je huisarts of een gediplomeerd apotheker.

 1. Was je handen regelmatig
  Handen wassen is een van de meest effectieve manieren om ziekten te voorkomen. Was regelmatig je handen met zeep en warm water, vooral na hoesten, niezen of contact met oppervlakken die mogelijk besmet zijn met virussen of bacteriën.
 2. Slaap elke nacht voldoende
  Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Zorg voor 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam te helpen herstellen en zich te versterken.
 3. Kleed je warm aan
  Trek meerdere lagen kleding aan om jezelf te beschermen tegen de kou. Of je nu fietst, wandelt of tuiniert: een goede winterjas, handschoenen, sjaal en muts zijn essentieel om warm te blijven, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties.
 4. Verzorg je huid goed
  De koude, droge lucht kan je huid uitdrogen. Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden en barstjes te voorkomen.
 5. Probeer stress te verminderen
  Stress kan je immuunsysteem verzwakken, dus het is belangrijk om stress te verminderen. Probeer bijvoorbeeld eens meditatie, yoga, of diepe ademhalingsoefeningen om je geest te kalmeren. Is dit niks voor jou? Ga dan op zoek naar hetgeen wat jou wel ontspanning biedt en neem dagelijks de tijd om deze activiteit uit te voeren.

Gezond het najaar door
In de herfst en winter is het extra belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan je gezondheid. Met deze tips kun je je immuunsysteem versterken en verklein je de kans om ziek te worden.


Gratis voor jouMeer Advertorial