De tuin winterklaar, zo doe je dat

Mariëtte Laan

25-11-2022 08:53:00

de tuin winterklaar - sneeuw

Het is tijd om de tuin winterklaar te maken. Houd isolerende materialen bij de hand, plus 16x extra tuinklusjes om je planten de winter door te helpen. Aan de slag!

De tuin winterklaar: jasje tegen de kou

de tuin winterklaar - sneeuw

Isolerende materialen kunnen planten tegen vorst beschermen. Geschikt zijn onder andere afgevallen blad, coniferentakken, noppenfolie, vliesdoek en rietmatten. Om beschermend materiaal bij elkaar te houden, kun je een tijdelijke constructie bouwen van kippengaas en/of stokken. Maak bijvoorbeeld een wigwam van stokken en vul die met stro of droge plantendelen, zoals afgestorven varens. Of maak een tijdelijk ‘kasje’ van stokken en noppenfolie.

Planten in pot beschermen

winterbescherming - de tuin winterklaar met kerstboomtakken

Planten die in een pot groeien bescherm je door er noppenfolie of vliesdoek omheen te wikkelen. Of zet de pot in een ruime mand die gevuld is met stro en dek af met coniferentakken.

De tuin winterklaar: 16 extra tuintips

 1. Knip vaste planten niet af in het najaar: samen met een laag sneeuw beschermt dood loof tegen de kou.
 2. Matig winterharde planten kun je oprooien, in potten zetten en vorstvrij bewaren.
 3. Hark afgevallen blad van het gazon direct in de border. Deze mulchlaag beschermt de bodem tegen uitdroging en kou.
 4. Een laag aarde over het hart van een vorstgevoelige struik werkt ook beschermend. Haal de aarde in het voorjaar weer weg.
 5. Bind de halmen van een siergras bij elkaar als vorstbescherming voor de wortels.
 6. Knip na de kerst de takken van de kerstboom af en gebruik ze als winterdek bij rozen, over net geplante bollen of wikkel rond de stam van een vorstgevoelig boompje.
 7. Wil je zeker weten of een heester helemaal bevroren is, schraap dan met je nagel of met een mes wat bast weg. Is het daaronder groen, dan leeft de plant nog. Sterk terugsnoeien kan ervoor zorgen dat de plant weer uitloopt.
 8. Wikkel windbreekgaas (winddoek) rond een wintergroene plant, zo bescherm je de plant tegen uitdrogende wind.
 9. Klimplanten kun je beschermen met forse coniferentakken. Bevestig ze tegen een muur, schutting of pergola.
 10. Gebruik potten, cloches of met stro afgedekt plantenkratten om over bepaalde planten te zetten, zo blijft de bodem rond de wortels ook droger.
 11. Vergeet niet dat er ook vorstschade kan ontstaan in het vroege voorjaar. Vooral zachte, jonge scheuten zijn gevoelig voor kou. Houd snoeiafval bij de hand om ze te beschermen.
 12. Door vorst kan een vaste plant omhoog gedrukt worden, check dit in het voorjaar en druk de plant weer stevig in de aarde.
 13. In een onverwarmde kas zijn planten in pot ’s winters beter af dan in de open lucht, omdat de potkluit droog blijft.
 14. Aardewerk potten zijn ook gevoelig voor vorstschade: als ze nat zijn, zorgt vorst ervoor dat er barsten in komen of stukken afspringen. Zet de potten op een droge plaats of in een vorstvrije ruimte.
 15. Isoleer een kasje met noppenfolie.
 16. Haal de vorstbescherming weer weg zodra de planten beginnen uit te lopen.
sneeuw - winterbescherming - de tuin winterklaar

LEES OOK: Dossier: alles wat je wilt weten voor een mooie herfsttuin of wintertuin

TEKST MODESTE HERWIG FOTOGRAFIE MODESTE HERWIG & MAAYKE DE RIDDER

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin