Vijver winterklaar maken – zo doe je dat. Aan de slag!

Mariëtte Laan

19 November 2021

vijver winterklaar - vijver

Hoogste tijd om de vijver winterklaar te maken. Dat betekent onder andere: begroeiing uitdunnen en afgestorven planten en bladeren verwijderen. Aan de slag!

Zo maak je de vijver winterklaar

vijver winterklaar - vijver

Houd bladeren uit de vijver

In de herfst kan er een grote hoeveelheid blad in het water terechtkomen. Zo’n laag bladeren op de bodem van de vijver gaat rotten, en dat heeft meestal geen gunstig effect op de waterkwaliteit. Het vijverwater kan verzuren, wat slecht is voor de vissen en de waterplanten. Span daarom bij voorkeur een net over het water om het blad op te vangen. Als al het blad van de bomen is gevallen kan de ‘vangst’ worden binnengehaald. Je kunt ook dagelijks het blad verwijderen met een schepnetje.

Verzorg de waterplanten

  • De delen van de vijverplanten die boven het water uitsteken worden in het najaar vaak minder mooi. Stengels en bladeren die bruin worden, kun je nu het best afknippen en verwijderen om te voorkomen dat ze in het water terechtkomen. Dat geldt ook voor waterlelies.
  • Is er een grote hoeveelheid zuurstofplanten aanwezig, dan kun je hier ook wat van weghalen. Laat echter wel een deel van de beplanting zitten als schuilplaats voor vijverdieren. Verwijder kroos (met een schepnetje) en draadalgen.
  • Ligt er al een laag met afgestorven planten en slib op de bodem, dan kun je ook dit met een schepnetje verwijderen. Doe dit voorzichtig en met rustige bewegingen, zo voorkom je dat het slib te veel door het vijverwater wordt verspreid. Hiervoor kun je ook een vijverstofzuiger gebruiken.
fonteintje

Laat een fonteintje de hele winter doorlopen om een wak open te houden voor extra zuurstof.

Wat doe je met het fonteintje en de vijverfilters?

  • Biologische filters kunnen bij vorst gewoon doorwerken. Als de filterbak een beetje tegen de vorst wordt beschermd is er weinig gevaar, want stromend water bevriest niet zo snel.
  • Mechanische filters zet je uit en maak je schoon.
  • Pompen die diep genoeg in het water liggen kunnen blijven werken. Zo niet, maak ze schoon en berg ze op. Bewaar ze in een emmer water om uitdroging van rubberen onderdelen te voorkomen.
  • Laat een fonteintje doorlopen om een wak open te houden, zo komt er ook extra zuurstof in het water. Je kunt ook een zuurstofpompje plaatsen: hierdoor komt er extra zuurstof in het water en dat is goed voor de vissen.
  • Zet skimmers en watervallen uit.

Moerasfilter in de winter

Heb je een moerasfilter (helofytenfilter), dan zullen de moerasplanten van de zomer waarschijnlijk flink zijn gegroeid. Dun de planten nu flink uit. Snoei ongeveer een derde van de planten terug.

vijver winterklaar - water testen - waterwaarden

Vijver winterklaar maken: check ook de waterwaarden

Door de daling van temperatuur en ook omdat er in het najaar vaak veel regen valt, kunnen de waterwaarden van de vijver veranderen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het water de juiste waarden heeft, zodat de planten in het vroege voorjaar weer goed kunnen groeien. Met een vijvertest zijn die eenvoudig te bepalen. Je meet de totale hardheid (gH-waarde), de carbonaathardheid (kH-waarde) en de zuurgraad (pH-waarde). Als de gH-waarde te veel terugloopt, kunnen zuurstofplanten niet meer goed groeien en kan het water in het voorjaar troebel worden. Verhoog deze waarde door speciale producten toe te voegen, bijvoorbeeld een mineraalrijk kleiproduct (Mineral Clay). De juiste zuurgraad is belangrijk voor het zuurstofgehalte van het water. Je kunt de pH-waarde beïnvloeden met diverse vijverproducten, maar als de gH- en kH-waarden goed zijn, dan zal de pH-waarde meestal ook goed zijn.

Vijver repareren

Als de vijver moet worden gerepareerd, meestal omdat er een lek aanwezig is, is het handig om dit vóór de winter te doen.

  • Bij de reparatie van een lek in de vijverwand moet het deel rond het gat eerst helemaal schoon en droog zijn. Op goede vijverfolie kun meestal een stukje nieuwe folie lijmen.
  • Bij voorgevormde vijvers is een polyester reparatieset geschikt. Op de verpakking staat aangegeven wat de minimumtemperatuur is voor het verwerken van het reparatiemateriaal.

wintervoer voor vissen - vijver

Vijver winterklaar: vissen wel of niet voeren?

Als de temperatuur van het vijverwater daalt, worden de vissen minder actief. Deze koudbloedige dieren hebben dan ook minder voedsel nodig. Je kunt in de herfst eventueel overstappen op speciaal wintervoer. Deze korrels zakken naar de bodem. Is de watertemperatuur lager dan 5 °C, dan is voeren niet meer nodig. Als vissen zich niet meer laten zien, hoef je in elk geval niet bij te voeren. TEKST EN FOTOGRAFIE: MODESTE HERWIG, MAAYKE DE RIDDER Meer herfsttuinklusjes vind je hier. Ook interessant: Een wadi in elke tuin, ook een goed idee voor de jouwe?


Gratis voor jouMeer Tuin