Duurzaam tuinieren, zo doe je dat

Mariëtte Laan

17 maart 2023

duurzaam tuinieren - Inspiratie voor de tuin in de lente

Wil je nog dichter bij de natuur tuinieren? Nog meer dieren aantrekken? Duurzaam tuinieren, hoe doe je dat eigenlijk? Met deze 9 tips maak je je tuin eenvoudig nog groener.

Duurzaam tuinieren Tip 1:

Gebruik minder plastic

Duurzaam tuinieren -Tuinklusjes voor een weekend in maart
  • Verpot in oude broodzakken of papieren groentezakken, of in terracotta bloempotten.
  • Zaai in krantenpapierrolletjes, wc-rolletjes, eierdozen of maak zelf zaaiblokjes van potgrond, met een persje.
  • Koop potjes van kokosvezels, houtpulp of bamboe. Vermijd turfpotjes, turf ontginnen is niet ecologisch.
  • Nieuwe tuin? Bedek de kale bodem niet met anti-onkruiddoek van kunststof, maar gebruik karton (voor een klein stukje tuin) of afbreekbaar anti-onkruiddoek van bijvoorbeeld jute.

Duurzaam tuinieren Tip 2:

Houd het lekker rommelig

Hoe meer tuinresten je laat liggen, hoe meer dieren je in je tuin aantrekt. Bovendien maak je er ook geweldige compost en bladaarde van. En met de grofste snoeiresten bouw je een takkenwal, waarin vogels, insecten, padden en egels schuilen. Een composthoop is een paradijs voor insecten.

Duurzaam tuinieren Tip 3:

Laat het gras maar groeien

duurzaam tuinieren - Inspiratie voor de tuin in de lente

De combinatie van kort en lang gras is een paradijs voor sprinkhanen, kevertjes en vlinders, en biedt extra nestgelegenheid voor bijen. Met krokussen, kievitsbloemen en blauwe druifjes in het lange gras, zorg je al vanaf februari voor voedsel.
Houd daarnaast in je tuin ook bewust een paar ‘wilde’ hoekjes, waar de natuur ongestoord haar gang mag gaan: ook dat zijn gedroomde schuilplekken voor insecten. Als je dagpauwogen in de tuin wilt, laat dan zeker wat brandnetels staan, en tal van vlinders zijn verzot op bloeiende distels. Paardenbloemen en klavers bieden al vroeg in het jaar nectar aan bijen en hommels.

Duurzaam tuinieren Tip 4:

Wees blij met bijen

De beste manier om bijen en hommels te helpen, is door ze van extra eten te voorzien: zaai een vierkante meter bloemen in, of vul potten met een speciaal bloemenmengsel voor bijen. Biologische en inheemse mengsels vind je onder andere bij cruydthoeck.nl en ecoflora.be.

Duurzaam tuinieren Tip 5:

Zorg voor voldoende water

kikker in de vijver - blad van waterlelies

Zorg niet alleen voor eten maar ook voor drinken! Met een vijver, een poel, een mini-vijvertje op je terras of een vogelbadje, help je vogels en dieren al een eind op weg. Leg een kei in het water, zodat bijen een zitje hebben om te drinken. Water trekt ook insecten aan zoals libellen, waterjuffers en waterkevers, die je anders niet in de tuin ziet. Vleermuizen vinden er een geweldig maaltje. Een stapeltje takken of houtblokken bij het water zijn een fijne schuilplaats voor kikkers, padden en salamanders.

Laat je tuinverlichting niet de hele nacht branden. Het is één van de redenen waarom we nu nog maar zelden vuurvliegjes zien. Nachtvlinders blijven rond lampen hangen, en vleermuizen vertonen verstoorde patronen in een verlichte tuin.

Duurzaam tuinieren Tip 6:

Kies voor bio

Koop meer biologische planten en bloembollen. Ja, ze zijn iets duurder, maar biologische planten worden niet geforceerd en niet bespoten met pesticiden. Zowel bij kwekerijen, tuincentra als online zijn steeds meer en vaker biologische planten en bloembollen te koop. Kijk bijvoorbeeld op sprinklr.co, sterkebollen.nl, bierkreek.nl en noorderbloemen.nl.

Duurzaam tuinieren Tip 7:

Laat het klimmen

duurzaam tuinieren - clematis

Haal klimplanten de tuin in. Tegen je terrasmuur doen ze de hitte al gauw met een paar graden dalen. Ook zijn klimplanten gedroomde nest- en schuilplekken voor insecten en vogels, zoals roodborstjes, winterkoninkjes en merels. Kies voor rozen, kamperfoelie, (winter)clematis of een besdragende klimmer als vuurdoorn. Klimop biedt nog heel laat in het jaar nectar voor bijen.

Duurzaam tuinieren Tip 8:

Mix inheems met uitheems

Hoe meer verschillende bloemen, hoe meer insecten en hoe meer biodiversiteit. Het meest gevarieerde buffet, met de langste bloei, krijg je door inheemse met uitheemse planten te mengen. Een aantal insecten is afhankelijk van inheemse planten, maar het merendeel is gewoon blij met alle nectar en stuifmeel die voorradig is. Hoe diverser het aanbod, hoe meer verschillende gasten.

Laat je tuin ’s winters met rust: bladeren, dode planten en zaaddozen vormen belangrijke voedsel-en overwinteringsplekken.

Duurzaam tuinieren Tip 9:

Wees zuinig met water

Vang dat kostbare regenwater op, en zorg dat er niets naar het riool vloeit. Kies dus voor doorlatende verharding:
• een oprit met grasdallen of waterdoorlatende klinkers, • een terras van grind, • paden van houtsnippers. Meer tips vind je op rainproof.nl.
Zorg ook dat het opgevangen water niet verdampt. Bedek elk kaal plekje grond in je tuin met compost, bladaarde, bladeren, plantenresten, houtsnippers, schors… Hoe dikker de laag, hoe beter, mik op ongeveer 10 cm.

LEES OOK:

TEKST LAURENCE MACHIELS | FOTOGRAFIE GETTY IMAGES


Gratis voor jou



Meer planten & tuin