14x de lekkerste microgroenten – van tuinkers tot radijs en venkel

Marloes Blom

11 July 2021

microgroenten

Microgroenten – gekiemde zaden van planten – zijn supergezond, maar wat zijn nou de lekkerste? De Britse Lucy Hutchings deelt haar 14 favorieten in haar pas verschenen boek  ‘Get up and grow’.

14x de lekkerste microgroenten

1. Tuinkers De snelste en gemakkelijkste microgroente van allemaal en heerlijk op een broodje ei. Oogstklaar: in 5­-7 dagen. 2. Radijs Supersimpel, pittig en ook nog eens mooi, van lichtgroen tot felroze. Oogstklaar: in 7­-10 dagen. 3. Amarant: Visueel een van de mooiste: kies een van de rode soorten voor bijna neonkleurige kiemen. Oogstklaar: in 10-14 dagen. 4. Biet: Prachtige roodgesteelde of geheel rode blaadjes met een diepe, aardse smaak. Laat het zaad voor het zaaien een nachtje weken. Oogstklaar: in 10-­14 dagen. 5. Snijbiet Blaadjes met regenboogkleurige steeltjes en een zachte aardse smaak. Laat het zaad een nacht weken. Oogstklaar: in 10­-14 dagen. 6. Erwtenscheuten Zalige zachte erwtensmaak. Laat na de eerste oogst verder groeien voor een tweede ronde. Liever in kokosvezel dan op hennepmatten. Oogstklaar: in 14 dagen. 7. Pompoen Lekker en knapperig, zowel rauw als gekookt. Liever in kokosvezel dan op hennepmatten. Oogstklaar: in 14 dagen. 8. Zonnebloem Heerlijk knapperig en nootachtig. Oogst de kiemblaadjes voordat de eerste echte blaadjes verschijnen. Liever in kokosvezel dan op hennepmatten. Oogstklaar: in 14 dagen. 9. Boerenkool Een supergroente – een minipakketje boordevol voedingsstoffen. Oogstklaar: in 14 dagen. 10. Rucola Geeft eten een pittige pepersmaak voordat de plantjes kunnen doorschieten. Oogstklaar: in 7 dagen. 11. Spinazie Milde smaak en vol voedingsstoffen. Oogstklaar: in 10 dagen. 12. Venkel De volle anijssmaak van de volwassen groente maar in minder tijd, ruimte en met minder moeite. Oogstklaar: in 10-­14 dagen. 13. Basilicum Intense smaak in groene miniblaadjes; ga voor hippere kiemen door een paars ras te nemen. Oogstklaar: in 10 dagen. 14. Koriander Serieuze smaakbom en perfect om over warme gerechten te strooien. Oogstklaar: in 14 dagen.

microgroenten

Meer Get up and grow

microgroenten Je hóeft niet te beschikken over een enorm huis, balkon of tuin om je eigen kruiden, fruit en groenten te verbouwen. Dat is de boodschap van de Britse Lucy Hutchings – bekend van haar populaire Instagram account @shegrowsveg – met ruim 123.000 volgers. Haar praktische tips & tricks bundelde ze in het pas verschenen boek ‘Get up and grow’. Dankzij de tips in dit boek heb je volop inspiratie om je huis en/of tuin stijlvol en groen in te richten – en dat op een praktische, ruimtebesparende manier. Met projecten voor kruiden, fruit en groenten – van een saladetrolley en een specerijentuintje tot een eetbare muurtuin en kruidenplankjes voor het raam. Je kunt aan de slag met 19 projecten (dankzij handige illustraties weet je precies hoe) en vindt in ‘Get up and grow’ ook 55 beschrijvingen van plantsoorten, nuttige basiskennis en oplossingen voor diverse problemen. Lucy Hutchings | Get up and grow: 19 kruiden-, groente- en fruitprojecten voor binnen en buiten | Terra | € 23,99 | Meer info via terralannoo.nl & je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST LUCY HUTCHINGS | BEELDEN PHILIPPA LANGLEY 

Meer lezen


Gratis voor jouMeer planten & tuin