Het fijne van een quiche? Je kan hem van tevoren maken. Hoef je hem alleen nog op te warmen. Deze paddenstoelenquiche is een heerlijk herfstige aanrader. Die ook in de lente, zomer en winter prima smaakt… Geniet ervan!
Paddenstoelenquiche
Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 30 min. + koelen 30 min. + oventijd 50 min.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 g bloem snufje zout
- 150 g ijskoude boter, in blokjes
- 2 el koud water
- ook nodig: steunvulling en een quiche- of springvorm
Voor de taartvulling
- ± 500 g paddenstoelen
- (bijv. cantharellen en trompettes de mort)
- 25 g boter
- 2 lente-uitjes
- blaadjes van 2 takjes peterselie, fijn gehakt + extra om te garneren
- zout en versgemalen peper
- 4 eieren
- 2 dl crème fraîche
- 2 el geraspte kaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een quiche- of springvorm (22-24 cm Ø) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Meng de bloem en het zout in een kom. Snijd de boter met twee messen klein in het bloemmengsel. Wrijf daarna met de vinger- toppen boter en bloem tot fijne kruimels. Besprenkel met koud water en vorm snel tot een bal deeg. Druk plat, dek af met plastic- folie en zet ± 30 min. in de koelkast.
- Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm ermee. Prik met een vork gaten in het deeg. Bekleed met bakpapier en vul het met een steunvulling van balletjes van keramiek, ongekookte rijst of gedroogde bonen.
- Bak in een voorverwarmde oven op 10 min. Verwijder de rijst en het papier en bak nog 10 min. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. (De temp moet na het bakken van het deeg omlaag omdat straks de vulling op een lagere temperatuur moet bakken.)
-
Smelt intussen voor de vulling de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen, lente-ui en de fijngehakte peterselie toe. Bak tot de paddenstoelen goudbruin zijn en hun vocht hebben verloren. Breng op smaak met zout en peper. Houd een paar mooie exemplaren achter en schep de rest in de taartbodem.
-
Klop de eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Giet over de vulling en bestrooi met geraspte kaas. Leg de achtergehouden paddenstoelen op de vulling en verdeel er wat blaadjes peterselie tussen. Bak in het midden van de oven in ± 30 min. of tot de vulling goudgeel en net gestold is.
CREDITS: RECEPTUUR, FOTOGRAFIE EN STYLING LINE DAMMEN/ TAVERNE AGENCY