DIY: maak eenvoudig zelf een windscherm

seasons

13 October 2009

windscherm

Wat dacht je van een zomerse picknick in de duinen? Zoek een beschut plekje tegen een duinpan en maak het extra sfeervol met lampionnen, poefjes en een windscherm. Dit exemplaar maak je eenvoudig zelf.

Nodig

  • Dikke lap katoen 5 m lang 1,50 cm hoog (te koop bij Ikea of boerenbonthal)
  • 4 stokken uit het bos afgeschild ( met zakmes) ongeveer 2 tot 2.5 meter lang
  • Dik touw voor scheerlijnen en om doek aan stokken vast te maken
  • 10 houten haringen (kampeer winkels)
  • 16 metalen ringen om in de stof te slaan breed genoeg om het dikke touw voor de scheerlijn doorheen te halen

windscherm

Werkwijze

  1. Ga als eerst de boven- en onderkant en de zijkanten van de stof omzomen.
  2. Vraag daarna bij de schoenmaker of ze er 16 ringen in willen slaan. Telkens 2 naast elkaar met ongeveer 10 cm ertussen. Dit kun je eventueel ook zelf doen. Begin met de eerste 5 cm van de zijkant, bovenaan 2 ringen slaan en dan ongeveer 1,30 opschuiven en de volgende twee ringen slaan dit vier en daarna hetzelfde bij de onderkant.
  3. De lap op de grond leggen en de 4 stokken op de stof leggen, telkens tussen twee ringen in (de stokken moeten aan de onderkant ongeveer  20 cm uitsteken om in het zand te steken). Knip 8 stukken touw van ongeveer 50 cm lang (dit hangt een beetje van de dikte van de stokken af). Haal het  touw door de 2 ringenheen,  sla het om de stok heen en nogmaals door de ringen heen ( totaal 2x) en knoop het stevig vast.  Doe dit bij alle stokken zodat ze goed vastzitten aan het doek. Zet het scherm overeind en knoop de scheerlijnen (stukken touw van 3 m.) aan de stokken vast en zet het de touwen vast met de haringen in het zand zodat het doek gespannen staat.

Gratis voor jouMeer Wonen