Pioenroos snoeien: zo doe je dat

Marjolein ter Braak

26 March 2018

Pioenroos snoeien

Snoeien doet bloeien. En als er iets uitbundig bloeit is het wel de pioenroos. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten om te snoeien. Hoe je dat nu doet, zo’n pioenroos snoeien, dat lees je hier.

De kunst van het snoeien

Naast mooie bloei en goede groei, helpt een jaarlijkse snoeibeurt van de pioenroos ook om ziektes te voorkomen. De beste tijd om pioenrozen te snoeien is in de herfst, zo in oktober. Maar mocht je in september al klaarstaan met je snoeischaar, kan dat ook.

Pioenroos snoeien

Aan de slag: zo snoei je een pioenroos

Stap 1: Check je tuingereedschap: is het schoon en scherp?

Stap 2: Begin met het inspecteren van de plant. Knip de dode takken of blad weg, en check ook op ziektes. De meest voorkomende ziekte bij een pioenroos is tabaksratelvirus die groen gele vlekken op de bladeren geeft, grauwe schimmel en de aardappelziekte (die geeft bruin/zwarte blekken op de bladeren en stengels). Knip deze bladeren ook weg.

Stap 3: Snoei de andere stengels terug tot zo’n vier centimeter boven de grond.

Lees ook: Het geheim van een goede bloei bij de pioenroos

Pioenroos kopen en wanneer planten?

Heb je nog geen pioenroos? Denk dan goed na over de plek. Een pioenroos kan zo dertig jaar meegaan, dus het is belangrijk om zeker te zijn van zijn standplaats. Wat de beste standplek voor een pioenroos is, vertellen we je hier.

De beste periode om een pioenroos te planten is het najaar. Dat is sowieso een goede periode om planten aan te planten die je graag in je tuin wilt. In het najaar is de bodem nog relatief warm en valt er veel regen, waardoor de plant langzaam kan wennen, en nog langere wortels kan vormen voordat het winter wordt. Door zijn wortels is de plant beter bestand tegen een droger voorjaar, omdat hij dieper uit de grond water kan halen.

Tips voor mooie pioenrozen én welke de geurendste pioen is, kun je allemaal in dit uitgebreide artikel lezen.


Gratis voor jouMeer planten & tuin