Pioenrozen in de tuin, dé tips | tuinklusjes in juni

Mariëtte Laan

12-06-2020 07:06:48

Pioenrozen - In de tuin - roze pioenen

Help pioenrozen niet om te vallen… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor juni. Ondersteun bloeiende pioenrozen met een plantenring of -steun. Dat kun je het beste doen nét voor ze gaan bloeien. De grote gevulde bloemen zijn zo zwaar dat ze makkelijk omvallen. Pioenrozen - In de tuin - roze pioenen

Pioenrozen ondersteunen

Zet een plantenring om de jonge scheuten zodra ze boven de grond komen. Schuif deze ring steeds omhoog. Zo kan het ook: prik fijn vertakt rijshout, zoals berken- en hazelaartakken rondom de pol pioenen in de grond. Bind vervolgens de topjes bovenaan bij elkaar. Als de plant tussen de takken omhoog groeit vindt hij er steun.

Pioenrozen plant je in het najaar

pioenrozen - pioenen - kweker Ruud Warmerdam

Kweker Ruud Warmerdam. Fotografie: Maayke de Ridder.

Volgend jaar de mooiste en sterkste pioenen in de tuin? Koop ze in het najaar als zogenaamde ‘kale plant’ bij een kweker. Wie kunnen we beter vragen naar tips voor pioenrozen dan kweker Ruud Warmerdam van Warmerdam Paeonia, een familiebedrijf dat al 4 generaties en ruim 100 jaar ervaring heeft met het telen van pioenen en er nog lang niet op uitgekeken is. Zoals Ruud zegt: “Als de knoppen uitkomen en die enorme bloem in zo veel variaties bloeit, dat blijft elk jaar een feestje.”

Tip om te beginnen met pioenen?

“Een pioenroos kan gemakkelijk 30 jaar op dezelfde plaats staan. Kies de kleur en soort dus met aandacht. In mijn webshop bestel je stevige wortelstokken die ik in het najaar uitlever. Die bloeien meestal in het eerstvolgende voorjaar al.”

Wat is het geheim van een goede bloei?

“Pioenen zijn kieskeurig wat betreft standplaats. Kies die dan ook met zorg uit. Niet te nat, te donker, te diep of te dicht bij grote bomen of struiken. Hier zullen ze slecht bloeien of zelfs wegkwijnen. Pioenen vragen een zonnige plek waar het water snel wegzakt. En geen concurrentie van planten die er boven of tegenaan groeien.”

Wat is de geurendste pioen?

pioenrozen 'White Cap' - geurig - pioenen

Paeonia lactiflora ‘White Cap’. Fotografie: Maayke de Ridder

“Hoe gevulder de bloem, hoe geuriger hij is. De lactiflora-cultivars geuren het beste. Bijvoorbeeld ‘Myrtle Gentry’ en ‘White Cap’ hebben die echte overheerlijke pioenengeur. En natuurlijk geniet ik nu van een verse bos geurende pioenen in een vaas.” Lees hier meer tips over pioenen, onder andere hoe je ze in vaas verzorgt. TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK, MAAYKE DE RIDDER

Nu in de winkel!

Meer Tuin