Alles wat je moet weten over pioenrozen

Marene Hendriksen

3 May 2019

pioenrozen

Ze bloeien maar kort, stellen veel eisen maar oh, wat zijn ze mooi! Eind mei, begin juni is het pioenenfeest in de tuin. Haal ze binnen om er naar te kijken en aan te ruiken. Wij delen handige tips over deze beeldschone blikvanger.

Standplaats

Het is belangrijk om de standplaats van je pioenen met zorg te kiezen. Dan word je jaarlijk beloond met prachtige bloemen. Zo gaat het goed:

  • Zet deze zonaanbidders op een plaats met minimaal 6 uur per dag zon.
  • De plant groeit flink uit, sommige soorten worden één meter hoog, geef ze voldoende ruimte.
  • De pioen is erg gevoelig voor te diep planten. Bedek de rode neuzen van de pioen met twee centimeter grond, dat is voldoende.
  • Pioenrozen houden niet van natte voeten. Voeg, als de grond in de tuin erg nat is, wat zand toe, spijt de grond goed door en plant ze wat hoger.
  • Ze groeien het liefst op wat zwaardere kleigrond.
  • Voeg op zandgrond een dikke laag compost toe.
pioenrozen

Beeld: Kate Plants

Water

De pioen maakt lange wortels en gaat zo op zoek naar water in diepere grondlagen. Zelfs in een droge zomer vraagt de pioen slechts af en toe een plons water. Te veel water zorgt voor ziektes zoals grauwe schimmel en knopval. Knip de aangetaste delen weg met een snoeischaar die je daarna ontsmet om besmetting te voorkomen.

Opbinden

De grote gevulde bloemen zijn zo zwaar dat ze makkelijk omvallen. Zet een plantenring om de jonge scheuten zodra ze boven de grond komen. Schuif deze ring steeds omhoog. Het kan ook op een natuurlijke manier. Prik fijnvertakt rijshout, zoals berken- en hazelaartakken rondom de pioenenpol in de grond. Bind de topjes boven aan bij elkaar. De plant groeit tussen de takken omhoog en vindt hier steun.

Vaste klant

De meeste pioenrozen zijn vaste planten, die elk jaar in het voorjaar hun neuzen boven de grond uitsteken, groeien, bloeien en in het najaar zich terugtrekken in de grond. Elk voorjaar wordt de pol groter en bloeit rijker.

Pioen in pot

Geen plaats in de tuin? Zoek een grote diepe pot, vul deze met goede potgrond gemengd met vijveraarde en plant hier de pioenroos in. Geef meteen na de bloei een hand organische mest en herhaal dit in het vroege voorjaar. Zorg dat de grond goed vochtig blijft en zet de pot in de zon.

Pioen op vaas

Knip de pioenen als ze nog in de knop zijn. Of de kogelronde knoppen ‘rijp’ zijn, is te voelen. Een rijpe knop voelt aan als een marshmallow. Plaats je wijs- en middelvinger onder de knop en voel met de duim van dezelfde hand heel zachtjes op het midden van de knop of deze al zacht is. Verwijder het onderste blad en zet ze in een brede, hoge vaas met snijbloemenvoedsel. De geur zit in de bloemblaadjes, hoe gevulder hoe meer geur. Last van mieren op de pioenrozen? Zij doen juist goed werk, lees hier waarom. Omslagbeeld: Magdalena Raczka TEKST MARIE TROMP

Lees ook:

5x geschikte badkamerplanten  Tips om gele bladeren in je plant te voorkomen 5x planten voor in de slaapkamer


Gratis voor jouMeer Tuin