Tuinklusjes juni: snoei voor tweede bloei & leg een fruitgaard aan

Mariëtte Laan

10 June 2024

klimfruit voor fruitgaard op het terras

klimfruit voor fruitgaard op het terras

Juni is de maand van herkansingen: snoeien voor een tweede bloei, hergroei na een stevige nachtvorst in het voorjaar en de tweede leg van tuinvogels. Ook tijd om je hanging basket te vertroetelen en een fruitgaard aan te leggen op het terras. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend.

klimfruit druiven, bramen, bessen, frambozen

Leg een fruitgaard aan op het terras

Een zonnige plek is weliswaar een vereiste, maar verder staat niets je in de weg om een eigen fruitgaard te beginnen. Ook als je maar een paar vierkante meter tot je beschikking hebt. Toverwoord: klimfruit! Leid bramen, frambozen, blauwe bessen en druiven langs een muur, schutting, rek of pergola.

Zo doe je dat:

 • Zet klimfruit in bakken en potten (in de volle grond kan natuurlijk ook) op een zonnige plek waardoor de vruchten kunnen rijpen.
 • Laat de kluit niet uitdrogen. Tijdens hun groei hebben de planten veel vocht nodig.
 • Geef in het groeiseizoen elke twee weken speciale vloeibare plantenvoeding.
 • De meeste klimfruitsoorten zijn zelfbestuivend, zodat je niets extra’s hoeft te doen om vruchten te krijgen.
 • Snoei in de late winter of het vroege voorjaar.

Vertroetel je hanging basket

Geef de planten in je hanging basket elke dag veel water. Hoeveel? “Zo veel dat het eruit druipt”, is het advies van hanging-basket-expert Chris Tilanus van kwekerij Morning Glory. “En geef elke week vloeibare voeding, maar doe dat ongeveer een uur na het watergeven, zodat de voeding niet met het water wegloopt.” Kijk voor meer verzorgingstips op de website van kwekerij Morning Glory in Aalsmeer.

En verder:

Ramblerroos 'Brise Parfum' - tuinklusjes juni

Ramblerroos ‘Brise Parfum’

 • Voor een herbloei van rozen knip je nu de uitgebloeide bloemen net boven het eerste vijftallige blad af. Geef ze meteen wat rozenmest.
 • Koop deze maand de allermooiste, geurende roos bij een gespecialiseerde rozenkwekerij. Rosa ‘Brise Parfum’ (zie foto), een doorbloeiende ramblerroos in zachtroze met een zwoele geur, is perfect voor pergola’s. Te koop bij een van onze favoriete rozenadressen, biologische kwekerij de Bierkreek in Zeeland.
 • Plaats plantensteunen om zonnebloemen, koninginnekruid (Eupatorium), pioenen, dahlia’s en andere borderreuzen overeind te houden.
 • De kans op nachtvorst is voorbij, laat grote kamerplanten buiten ‘overzomeren’ in de halfschaduw. Vaak verrassen ze je met bloemen.
 • Koop sieruien (Allium ‘Globemaster’) in pot en plant ze in de border. De bollen kunnen blijven zitten en komen elk jaar terug. Lees ook: De sierui (Allium) is perfect voor een wilde bloementuin
 • Bonen houden van warmte, zaai nu sperziebonen of de gespikkelde borlotttibonen. Ze komen razendsnel op en vullen in no time gaten in de moestuin of border.

Snoei voor een tweede bloei

 • Op tijd de schaar erin, dat is het geheim van een mooie haag. Snoei hagen van beuk, haagbeuk, buxus en taxus vóór de langste dag (21 juni) en nog eens in augustus of september. Span touw om mooi horizontaal te knippen en laat de haag naar onderen breder uitlopen zodat ook de onderste takken voldoende licht krijgen. Lees ook: Nieuwe buxus brengt buxus terug in je tuin
 • Spreid de bloei van pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ door hier en daar een top terug te knippen. De bloei van de gesnoeide takken is iets later, met kleinere bloemen die niet omvallen of steun nodig hebben. Lees ook ons dossier over hortensia’s: Hortensia dossier: snoeien, bloeien, stekken en planten

Tekst: Mariëtte Laan, Thea Seinen | Fotografie: iStock, mooiwatplantendoen.nl

Lees ook:

Tuinklusjes voor een weekend in juni (1)

Heerlijk geurende-rozen top 3

Permacultuur: zon, licht en schaduw maken in de tuin


Gratis voor jouMeer planten & tuin