Dahlia knollen: alles over het poten en het verzorgen ervan

Rachel Vieth

30 April 2024

Dahlia’s zijn de blikvangers van de zomer: met hun prachtige kleuren en vormen stelen ze de show in je tuin of je balkon. Maar hoe verzorg je ze? En wanneer kunnen de dahlia knollen de grond in? Je leest er alles over in dit artikel.

Dahlia’s zijn niet alleen prachtig in de border, ze passen ook heel goed in een boeket. En goed nieuws: door te plukken, komen er steeds meer bloemen terug. Soms kun je zelfs tot september of oktober nog blijven plukken.

Dahlia knollen poten

De beste tijd om je dahlia’s te poten in de tuin is na ijsheiligen. Dat is meestal in mei, wanneer de kans op vorst helemaal weg is. Maar, je kunt de dahlia’s ook al van tevoren al voortrekken, in maart of april. Dat betekent dat je ze in een pot of bak met potgrond poot en binnen neerzet om alvast te gaan groeien. Houd ze warm, door ze bijvoorbeeld in de slaapkamer te zetten (de kas is nog te koud) en geef ze af en toe een klein beetje water. Beide manieren zijn goed, alleen zul je met voorgetrokken dahlia’s iets eerder bloemen hebben, dan wanneer je de knollen rechtstreeks in de grond poot.

Wanneer kun je dahlia’s poten?

Plant dahlia knollen niet eerder dan eind april, begin mei in de volle grond en plant ze ook niet te diep. Dahlia’s houden verder van veel zon en van een vruchtbare grond. Is de grond erg droog, voeg dan eerst wat compost toe voordat je ze gaat poten. Om het beste uit je dahlia’s te halen, houd je ze goed vochtig. Vooral tijdens de bloei is dit erg belangrijk om zo lang van je blikvangers te kunnen genieten. 

Dahlia’s in pot

Heb je een kleinere tuin of balkon? Dan kun je dahlia knollen ook in de pot kweken. Let er daarbij wel op dat je een laaggroeiende soort kiest. Wil je toch een andere soort? Gebruik dan een grotere pot, zodat de dahlia’s veel ruimte hebben om te groeien. Een dahliaknol heeft 30 tot 60 centimeter ruimte nodig. Poot dus één knol per pot, zodat de dahlia goed de ruimte heeft. Een pot van minimaal 30 centimeter doorsnede is daarvoor handig.

Dahlia knollen

Dahlia knollen soorten

Dahlia knollen koop je in het tuincentrum, of via verschillende webshops in de mooiste kleuren en soorten. Stuk voor stuk zijn dahlia’s prachtig, toch hebben we een aantal favorieten. Bijvoorbeeld Penhill Watermelon, met de kleur van watermeloen. Variërend van zacht- tot koraalroze. Maar ook Café au lait is heel populair, niet alleen bij ons. Het is een prachtige bloem in roomwit of zacht perzikroze. Een plaatje! En tot slot Jowey Paula. De bloem heeft niet alleen de kleur van perzik, maar ook de vorm: het is een baldahlia. Een vorm die het heel goed doet in een boeket, dus zeker ook een must voor de pluktuin.

Lees ook: Dít zijn onze 10 favoriete dahlia’s – en hier bestel je ze (wees op tijd!)

Dahlia verzorging

Bij dahlia’s geldt: wanneer je plukt, dan komen er nóg meer bloemen aan. Voelt misschien gek, maar pluk de dahlia knollen wanneer de bloem nog in de knop zit. Dat zorgt voor een prachtige bloem in je boeket. Ook belangrijk bij de verzorging van je dahlia’s is het toppen van je jonge planten. Heeft je plant vier sets met bladeren? Knip het dan met een snoeischaar terug tot twee sets.

Dahlia’s uit de grond halen

Is het dahliaseizoen voorbij? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen. De dahlia knollen in de grond laten zitten tot volgend seizoen. Het risico daarvan is dat ze vochtig worden en gaan schimmelen, of dat ze de vorst niet overleven. Vooral bij kleigrond is dat risico groot. Daar blijft het grondwater lang op stilstaan. En daar kunnen dahliaknollen niet tegen. Met zand- of leemgrond kun je het nog proberen, maar dan is het slim om de grond te beschermen met compost.

Een andere methode om je dahlia’s te bewaren in de wintermaanden, is door ze uit de grond halen. Haal de knollen voorzichtig met de schop uit de grond, zonder ze te beschadigen. Snijd het loof eraf, laat een stukje van 10 centimeter van de oude bloemstengel zitten. Zo zie je in de lentemaanden nog goed wat de bovenkant is. Haal het zand eraf en leg ze op een droge plek. Controleer ze door het jaar heen goed, zodat ze niet gaan schimmelen.

Lees ook:

Alles over de prachtige dahlia
Dahlia’s plukken: 8 gouden tips
Dahlia knollen laten overwinteren, zo doe je dat

TEKST RACHEL VIETH | BRON SEASONS, ANGELO DORNY, MAY & JUNE | BEELD UNSPLASH


Gratis voor jouMeer Tuin