Dahlia knollen laten overwinteren, zo doe je dat

Mariëtte Laan

14 October 2022

dahlia knollen laten overwinteren

Spit dahlia knollen nu de grond uit. Een tuinklusje voor oktober. Aan de slag!

dahlia knollen

Zo haal je dahlia knollen uit de grond

Dé tijd om de warrige dahlia knollen uit de grond te halen, is na de eerste nachtvorst als het blad slap en bruin is geworden. Zo doe je dat:

• Wip met een riek de knol uit de grond. Zo wordt de schade aan andere tuinplanten tot een minimum beperkt.

• Snijd het loof af maar laat een stukje van 10 cm van de oude bloemstengel zitten. Zo is straks bij het uitplanten te zien wat de bovenkant is. Bevestig er dan meteen een labeltje met de naam en de kleur van de dahlia aan. Handig bij het uitplanten straks.

• Komen de knollen uit lichte grond? Schud dan voorzichtig de meeste grond eraf. Op zware grond: spuit de knollen schoon met de tuinslang.

Dahlia knollen laten overwinteren

• Laat de schone dahlia knollen op een vorstvrije en luchtige plek op een krant drogen. Als ze droog genoeg zijn, berg je ze in een open kartonnen doos op, ook weer op een vorstvrije plek (max. 10°C). Een donkere plek is niet nodig. De bollen kun je tot eind april-begin mei laten liggen.

• Zijn de knollen aan het eind van de overwinteringsperiode toch een beetje rimpelig geworden of geven ze nog geen enkel teken van leven? Leg ze dan voor het uitplanten een paar uur in lauwwarm water.

En dahlia knollen in pot?

Zet dahlia’s in pot half oktober op een beschutte plek (bijvoorbeeld onder een afdakje) zodat ze niet meer nat worden. In principe gaat het overwinteren net als met dahlia knollen uit de volle grond maar zet ze na het afsnijden van het loof, met pot en al op een vorstvrije plek. Als in het voorjaar de eerste groeischeuten (ogen) zichtbaar worden, kun je de overwinterde knollen met een scherp mes splitsen. Zorg ervoor dat elk deel dat wordt herplant, één of meer ogen heeft.

Dahlia knollen kopen

Op 1 januari begint het nieuwe dahlia seizoen bij onder andere Fam Flower Farm in Lisse. Wees er op tijd bij!

TEKST EN FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER

Lees hier over onze 10 favoriete dahlia’s en waar je ze bestelt.


Gratis voor jouMeer planten & tuin