5 tips voor de droge tuin

Marjolein ter Braak

15 April 2022

tips droge tuin

Als je een huis koopt krijg je de tuin erbij. Elke tuin heeft zijn voor- en nadelen, maar met die nadelen is te werken. Is jouw tuin vaak te droog, bekijk dan deze tips voor een droge tuin. Ook handig als iedere tuin droog is, als een hittegolf in Nederland het vocht uit de bodem jaagt.

5 tuinklusjes en tips voor de droge tuin

 1. Vervang het gras (dat lust namelijk wel een slok) door een andere egale vlakte zoals grind, boomschors, split of graveer d’or (halfverharding). Dat heeft net zo’n ruimtelijk effect en zorgt dat er meer vocht in de grond blijft voor de planten.

  Lees ook: Alles wat je wilt weten over de grassentuin
 2. Meng (zelfgemaakte) compost door de grond, dit werkt als een spons en houdt het regenwater langer vast.

  Zelf compost maken
  Compost is niet alleen praktisch: je kunt je groenteafval direct kwijt, het is ook heel gezond voor de tuin. Hier lees je wat compost precies is, en hoe je het zelf kunt maken. Heb je een kleine tuin of alleen een balkon? Geen probleem! Maar wat gebruik je wel, en wat niet? Lees hier verder>


 3. Ga je naar het tuincentrum? Kies dan voor diepwortelende planten. Laat je informeren welke planten dat zijn, alvast een paar van ons: bijvoorbeeld lupines, dennen en toorts (Verbascum).

  Lees ook: Pluimhortensia kan het beste tegen droogte
 4. Kies bij bestrating voor veel voegen of halverharding, het regenwater zakt erdoor in de bodem en verdwijnt niet in het riool.

Een ander soort tuin?

Tips voor een natte tuin vind je hier.

TEKST: MARIE TROMP | BEELD: PIXABAY


Gratis voor jouMeer Tuin