Klimaatbestendige tuin: 5x kleurrijke planten die tegen droogte en stortbuien kunnen

Marjolein ter Braak

3 January 2024

klimaatbestendige planten

Storm en stortbuien afgewisseld met periodes waarin er geen druppel uit de lucht valt, we krijgen er waarschijnlijk alleen maar meer van. Plannen maken voor een klimaatbestendige tuin is dan ook aan te raden. Wij helpen je op weg, met onder andere 5x kleurrijke, klimaatbestendige planten.

gieter - tuin - planten

Klimaatbestendige planten, klimaatbestendige tuin

Plannen maken voor een klimaatbestendige tuin, dat kan nu ook vanuit de luie stoel. Samen met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het zogenoemde ‘Groen Klimaatplein’ ontwikkeld. Dit is al bij zo’n zestig tuincentra te vinden. Je bent er aan het goede adres voor slimme producten en volop inspiratie om je eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Denk hierbij aan: aanleggen van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en het stimuleren van biodiversiteit. Op groenklimaatplein.nl vind je meer informatie. Ook over subsidie per gemeente.

5x  kleurrijke, klimaatbestendige planten

Stortbuien of droogte, deze 5 kunnen er tegen. Ze maken je tuin klimaatproof. Of heb je een probleemplek waar planten steeds mislukken? Zet een van deze er neer en je hebt er geen omkijken meer naar..

Lees ook: Ideaal voor een droge tuin: planten die lang zonder water kunnen

1. Grote kattenstaart (Lythrum salicaria)

klimaatbestendige planten

Het gonst van de insecten rondom de bloemen van de grote kattenstaart. Ideale plant voor een wadi, een plek waarop de regenpijp loost en die volloopt bij forse regenbuien.
BLOEI juni-augustus 100 cm STANDPLAATS zon/halfschaduw

2. Daglelie (Hemerocallis citrina)

klimaatbestendige planten

Daglelie heeft geurende bloemen, waarvan er dagelijks nieuwe verschijnen. Houdt van een plek die vaak overstroomt na een regenbui.
BLOEI juni-augustus 90 cm STANDPLAATS zon/halfschaduw

3. Indische sering (Lagerstroemia indica)

De Indische sering is bekend van mediterrane streken. Ook geschikt als kuipplant. Kan tegen droogte en hitte. Heeft een mooie gladde bast, bijen vliegen massaal naar de mooie bloemen.
BLOEI juli- september 4-6 m STANDPLAATS droog/zonnig

4. Aster ageratoides ‘Stardust’

Deze aster is zelfs na een droge zomer niet kapot te krijgen en bloeit met een zee van heel licht-lila bloemen in de nazomer. De plant is een ideale bodembedekker.
BLOEI augustus-oktober 50 cm STANDPLAATS halfschaduw

5. Sierui (Allium atropurpureum)

De zoetgeurende, aubergine-kleurige schermen van deze Allium trekken volop vlinders en bijen aan. Van oorsprong groeit deze bol in een landklimaat met hete, droge zomers.
BLOEI juni-juli 60-80 cm STANDPLAATS zon/droog

LEES OOK: Buitenkijken in een klimaat-proof prairietuin

EN: Een tuin die tegen hitte én veel regen kan; zo creëer je ‘m

TEKST: MARIE TROMP E.A. | BEELD: ISTOCK, PIXABAY, IVERDE.ORG


Gratis voor jouMeer planten & tuin