Alles wat je wilt weten over de grassentuin

Marene Hendriksen

29 September 2018

Grassentuin

Je tuin is bij uitstek de plek om eens heerlijk te experimenteren met verschillende planten en bloemen. Een tuin waar wij erg vrolijk van worden is de grassentuin. De verschillende siergrassen maken je tuin wat speelser en doorbreken de strakke lijnen. Wij geven inspiratie en tips om zelf aan de slag te gaan. Een grassentuin heeft een rustgevende en natuurlijke uitstraling. Je kunt veel verschillende soorten grassen goed met elkaar combineren zodat er een mooi geheel ontstaat. Verder wordt er vaak gedacht dat veel grassoorten woekeren maar het tegendeel is waar. Ze zijn makkelijk te verzorgen en verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Grassentuin

Geschikte grassoorten

  • Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’

Dit gras heeft gele horizontale strepen op het blad en wordt zo’n 150 cm hoog.

  • De hoge Miscanthus

Deze grassoort groeit polvormig waardoor hij niet snel gaat woekeren. Handig en leuk om af te wisselen met andere grassoorten of planten.

  • Arundo of pijlriet 

Wordt ook wel reuzenriet genoemd aangezien hij zo’n 4 meter hoog kan worden. Als je wat hoogteverschillen in je tuin wilt brengen is dit grassoort dus erg geschikt.

  • Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of Japans bloedgras

Van dit siergras worden wij vrolijk! Door zijn prachtige rode kleur is hij erg opvallend. Geschikt voor een droge, goed doorlatend plekje en winterbescherming is gewenst.

  • Molinia 

Wordt ook wel pijpenstrootje genoemd en is een compacte en makkelijke soort. De hoogte loopt uiteen: van 60 cm tot wel 200 cm. Verder blijven ze een lange tijd mooi groen. Grassentuin

Alles wat je moet weten

  • De meeste siergrassen zijn winterhard en hebben weinig last van ziekten en plagen. Dat is nog eens handig!
  • Lage siergrassen zijn goede bodembedekkers waardoor onkruid minder kans krijgt zich verder te verspreiden en ontwikkelen.
  • Houd bij het planten van siergrassen de plantafstand in de gaten. Geef ze voldoende ruimte anders kan je tuin snel veranderen in een warrige jungle.
  • Worden je siergrassen bruin in de winter? Knip ze dan na de winter (rond maart) terug tot circa 25-30 cm boven de grond.
  • In het groeiseizoen van je grassoorten is het belangrijk ze wekelijks wat extra water te geven.

Grassentuin

Lees ook:

Tuin van de Week: mix van stijlen en bijzondere planten  4x mooie planten in een prairietuin  Parmacultuur: het nut van onkruid 


Gratis voor jouMeer Tuin