Buitenkijker: wilde cottagetuin

Marloes Blom

25 juli 2022

wilde cottagetuin

Weelderig begroeide tuinkamers brengen steeds weer een verrassing in de lange, smalle stadstuin van styliste Selina Lake. Ze omschrijft de ‘inrichting’ ervan als romantisch, speels en zelfs een tikkeltje wild. “Het moet niet te strak en vooral kleurrijk zijn. Met heel veel bloemen.” Wij namen een kijkje in haar prachtige wilde cottagetuin.

Eerst even voorstellen
Selina Lake Selina Lake is een bekende Britse interieur- en tuinstylist. De afgelopen jaren publiceerde zij een reeks succesvolle stylingboeken. Misschien doen titels als ‘Shed Style’, ‘Garden Style’, ‘Outdoor Living’ en ‘Pretty Pastel Style’ een belletje rinkelen? Een aantal is ook in het Nederlands vertaald. In haar recente boek ‘Heritage Style’ laat zij zien hoe je met vintage meubels en tweedehands accessoires een interieur modern en tegelijkertijd nostalgisch en traditioneel kunt inrichten. selinalake.co.uk

Antiek dressoir als pottafel

Selina Lake opent de deur van haar schuurtje. “Sorry, het is een beetje een rommeltje”, verontschuldigt ze zich. “Mijn man heeft er een nieuwe deur ingezet en het dak vernieuwd. Maar het is nog altijd een beetje krakkemikkig. De schuur stond er al toen we het huis kochten.” Binnen gebruikt ze een antiek dressoir als pottafel. “Die stond er ook al. Hij heeft de perfecte hoogte. Ik ben hier veel, maak boeketten voor reportages en fotoshoots, knutsel vazen en verpot planten en bloemen uit mijn eigen tuin.”

Negen jaar geleden kochten Selina en haar man Dave een Victoriaans huis in Guilford, een stad in het Engelse graafschap Surrey. Daarvoor woonden ze in een appartement. “Dit is onze eerste tuin”, vertelt Selina. “We zijn nog steeds beginners, hoor! We houden het eenvoudig, met veel robuuste, meerjarige bloemen en planten.”

Het paar trof de tuin totaal overwoekerd aan. “Tijdens het puinruimen ontdekten we tussen het onkruid allerlei schatten zoals een prachtig perk met Verbena montevidensis. We hadden geen idee wat het voor plant was; ze had nog niet gebloeid. Maar op een tuinshow liet ik een foto zien aan een tuinier. Het geeft een tuin karakter, dergelijke erfenissen.”

In de schuur staat een antiek dressoir als oppottafel

Spannende doorkijkjes

Ook de gammele schutting met de buren lieten Selina en haar man Dave staan. “Eigenlijk zijn het losse palen. We hebben ze alleen verstevigd. Ik houd niet van die dichte schuttingen, ze sluiten je te veel op, vind ik. Dit geeft lucht, meer diepte, terwijl er genoeg privacy overblijft.” Selina zag er ook meteen een ‘styling display’ in. Van oude melkflessen en strotouw maakte ze speelse ‘hanging vases’ waarin ze kleurrijke wolkjes uit eigen tuin tentoonstelt. “Bloemen als margriet, korenbloem, cosmea en af en toe een roos blijven heel lang goed.”

Met een oppervlakte van 250 vierkante meter is het een behoorlijke grote tuin, zeker in het dichtbebouwde stadscentrum van Guilford. Hij is best diep, zo’n vijftig meter, maar met vijf meter niet bepaald breed. Selina heeft dat ondervangen door het creëren van verschillende tuinkamers met allemaal een eigen sfeer. Het zorgt voor spannende doorkijkjes, verscholen terugtrekplekjes, afwisseling in bloemen en planten én zoals zij zelf zegt “meer gevoel van vrijheid.”

Verplaatsbare zithoek

Dicht bij het huis is een verhoogd, houten terras. In de zomer is het hier heerlijk zonnig. Je hebt er een prachtig uitzicht over de tuin die als een botanische tunnel, soms open, soms intiem besloten, richting schuur meandert. Vanaf het terras daal je in het voorjaar onder een hemel van paarse trossen via een paar houten treden af naar een grasveldje met twee gemakkelijke sun loungers. Het bijzettafeltje is groot genoeg voor een zinken emmer met pluizenbollende bieslook en twee wijnglazen. Lavendel zorgt voor mediterrane sferen. De geurende halmen zijn de lievelingetjes van Dave, in het dagelijks leven grafisch ontwerper. “Hij kweekt ze zelf”, vertelt Selina. “We hebben zo’n zes soorten. De witte vind ik persoonlijk het mooist.”

Twee bomen, een Japanse esdoorn met prachtig rood blad en een pruikenboom, overschaduwen letterlijk de doorgang naar de ‘eetkamer’, een terras met een grote tafel van hergebruikt metaal. Tussen de plavuizen groeien toefjes kamille en wilde akelei. “We zijn geen fanatieke wieders”, klinkt het haast verontschuldigend. “Wat ik mooi vind, laat ik staan. Elk voorjaar word ik verrast door plantjes die opkomen. Het voelt als een hernieuwde kennismaking met oude vrienden”, glimlacht Selina.

De eettafel is de enige echt grote tafel in de tuin. “Bistrosets en klaptafels zijn veel handiger. Die zijn gemakkelijk te verplaatsen. In een handomdraai heb je ergens anders een leuke zithoek. Ik ben ook dol op krukjes en oude klapstoelen die ik gebruik als tafel voor bloemenarrangementen.” Ze gebruikt potten van aardewerk, zinken emmers en teilen, houten kistjes en kratjes, maar net zo gemakkelijk een oude koffiekan en theepot. “Alles komt van rommelmarkten.” Een grote bloempot met een paarse lupine heeft ze aangekleed met een rotan tas. “In de wintermaanden bewaar ik hem in de schuur anders vergaat hij te snel.”

Even verderop zien we haar nieuwste aanwinst: een uit de kluiten gewassen gegalvaniseerde kuip. “Vermoedelijk een of andere spoelbak uit een fabriek. We vinden hem stoer, met die klinknagels op de hoeken.” Dave heeft er een vijver van gemaakt. De eerste kikkers hebben hem al ontdekt.”

Een groot kleurenfeest

De wild life-vijver staat in een hoek van de tuin die Selina liefkozend het mini-weitje noemt. Een van haar favoriete plekken, vooral in het voorjaar als het grasveld verandert in een tapijt van boterbloemen en madeliefjes. “We laten het weitje zo veel mogelijk met rust. Het is een speeltuin voor bijen en andere insecten.” Dat geldt ook voor de borders met rijzige types als vingerhoedskruid, gewone brunel, salvia, stokroos, ridderspoor en monnikskap. “Ik houd van paars, roze en pasteltinten”, vertelt Selina. “En om contrast te creëren zie je veel wit en oranje zoals die geums daar. Maar ik ben niet van de kleurenpolitie. In mijn werk als stylist ga ik zeer planmatig en georganiseerd te werk. Hier is het veel meer go with the flow”, lacht ze.

Ze noemt haar tuin ‘romantisch’, ‘speels’ en zelfs een tikkeltje ‘wild’. “Klassiek, cottagestijl, denk ik, de traditionele Engelse tuin. Niet té strak en vooral heel kleurrijk. Met veel bloemen.”

Scandi-look voor het contrast

En rozen, die mogen in een Engelse tuin natuurlijk niet ontbreken. Tussen de geums en zonnehoeden springt een zachtroze exemplaar in het oog, feeëriek kronkelend rond een tuinboog. “Mijn droom is uitgekomen”, wijst Selina. “Het duurde even, maar nu is hij rond.” “De rozen in haar tuin zijn allemaal van David Austin”, vertelt ze. “Een beroemde Engelse veredelaar die er zijn levenswerk van maakte om de geur van oude rassen samen te laten gaan met de rijke en langdurige bloei van moderne rozen. Ze ruiken heerlijk.”

De cottagestijl is overigens niet tot in de puntjes doorgevoerd. Selina wilde uiteraard een eigen stempel drukken. De schuur, de planken van het terras bij het huis en de strakke zonnestoelen op het gras gaf ze een lik Tudor Black Oak, een oud-Engels diepzwart. “Tijdens een reis door Zweden zag ik tot mijn verrassing dat ze daar vaak zwart gebruiken voor het schilderen van huizen en tuinmeubilair. Niet bepaald een voor de hand liggende keuze, vond ik. Groen of wit zie je vaker, zeker in Engeland. Maar zwart doet iets wonderlijks. Het verdringt het groen, terwijl het zich er tegelijkertijd mee vermengt. Ik vind het mooi en het geeft mijn tuin een moderne Scandi-look.”

Over de rozenboog buitelt een David Austin. Rechts een Mexicaans madeliefje. De lavendelsoorten zijn de favorieten van Selina’s man Dave.

CREDITS: TEKST LEO ALEXANDER SCHLANGEN | SELINA LAKE | FOTOGRAFIE RACHEL WARNE

Meer over de favorieten van Selina én meer cottagetuinen


Gratis voor jou



Meer Tuin