Lupine zaaien: goed voor een kleurenexplosie in je tuin

Marjolein ter Braak

16 April 2024

lupine zaaien

Lupine zaaien? Als je graag wat kleur toe wilt voegen aan je tuin, en de planten mogen wat hoger worden, dan is lupine een goede optie. Lees hier wanneer je lupine kunt zaaien, en wat de beste standplek is.

Waar moet een lupine staan?

Met hun lange stengel vol bloemen is Lupine een dankbare plant om in je tuin te hebben. En hij stelt geen hoge eisen. Een zonnige plek met genoeg ruimte om te groeien is voldoende. Klei aan z’n voeten stelt hij niet op prijs; liever staat de lupine in een zanderige, goed doorlatende grond die met regelmaat vochtig is. Let wel op: lupine is giftig -vooral de zaden van de plant- en kan allergische reacties veroorzaken.

lupine zaaien

Wanneer kun je Lupine zaaien?

Lupines zijn er als eenjarigen, en als vaste plant. Wanneer je lupine het beste kunt zaaien hangt af van het soort. De meesten zaai je in mei of juni in de tuin. Sommige eenjarigen kunnen wat eerder in de grond. De bloeiperiode verschilt ook per bloem, de meesten laten hun pracht zien vanaf eind mei tot augustus. Als een bloem is uitgebloeid vormen zich een soort peultjes. Deze kun je het beste weghalen om ervoor te zorgen dat de energie van de plant naar nieuwe bloemen gaat.

Lees ook: (Veld)boeket: zo houd je de bos lang goed, plus andere tips

lupine zaaien

Lupine als snijbloem

Als je een border met allerlei (wilde) bloemen hebt past de lupine daar goed tussen en kun je lupine zaaien. Hij is er in het geel, blauw, paars, donkerrood, roze en wit. Ook zijn er lupines die twee kleuren hebben, bijvoorbeeld wit met blauw. De bij maak je er ook blij mee en lok je ermee naar je tuin. Let wel op: het is een behoorlijke joekel. De plant kan zo’n 50 centimeter hoog worden. De lupine kun je gemakkelijk gebruiken als snijbloem in een veldboeket uit eigen tuin.

BRON: DIRECTPLANT.NL, HAPPYSEEDS.NL | BEELD: PIXABAY


Gratis voor jouMeer planten & tuin