Laatbloeiende vaste planten

Anne Bonthuis

29 September 2016

Salie (Salvia uliginosa) Foto: De Tuinen van Appeltern

Als de geel en rood verkleurde bladeren van de bomen vallen, lijkt het tuinseizoen te zijn afgelopen. De meeste vaste planten zijn dan uitgebloeid. Gelukkig bestaan er laatbloeiende vaste planten die in de herfst prachtig gekleurde bloemen hebben. Met tinten als die van edelstenen, zoals saffierblauw, amethystpaars en diep robijnrood, schitteren ze tussen het smaragdgroene blad. Saffierblauw zijn de bloemen van de salie (Salvia uliginosa). De lipbloemen zitten bovenaan lange stelen en zijn tot in november te bewonderen. Intens rozerood bloeit de bijzondere salie (Salvia involucrata ‘Bethelii’) en herfstaster Aster Jenny. De monnikskap (Aconitum carmichaelii ‘Barker’s Variety’) bloeit opvallend blauw. Net als de mooie gentiaan (Gentiana makinoi). Al deze edelsteenkleuren komen mooi uit tussen herfstbladeren en siergrassen.

Herfstaster Aster Jenny. Foto: De Tuinen van Appeltern

Tips voor laatbloeiende vaste planten

  1. Kies vaste planten met de mooiste edelsteenkleuren bij het tuincentrum of de kweker.
  2. Kijk op het etiket welke standplaats de vaste plant nodig heeft.
  3. Maak een ruim plantgat.
  4. Haal de kluit uit de pot en maak voorzichtig de wortels een beetje los. Zet de kluit in het plantgat en vul de rest aan met de uitgegraven aarde. Druk de aarde aan.
  5. Geef daarna veel water.
  6. Knip in het voorjaar alle dode stengels vlak boven de grond af. Uit de wortels komen weer nieuwe scheuten die hetzelfde jaar al zullen bloeien.

Monnikskap. Foto: De Tuinen van Appeltern

Wist je dat…

 • Er veel soorten vaste planten zijn die het prima doen in een pot?
 • Het heel handig is om met de vaste plant nog in het plastic potje door de tuin te lopen en de mooiste plek te vinden?
 • Vaste planten elk jaar vanzelf weer opkomen?
 • Laatbloeiende vaste planten gecombineerd kunnen worden? Plant bijvoorbeeld de felroze Salvia involucrata naast vetkruid (Sedum), of zuiver witte herfstanemonen (Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’) met vetkruid (Sedum) voor een heester met herfstkleur.
 • Laatbloeiende vaste planten prima zijn te combineren met bloembollen? Plant blauwe oosterse anemonen tussen de vaste planten.

Meer lezen over vaste planten? Kijk op perennialpower.nl. Bron: iVerde

Meer lezen over tuinieren in de koude maanden? Bekijk dan:

Tuintips voor de herfst 7 tips om je tuin hondvriendelijk te maken 10 tips om vogels bij te voederen 10 tips voor de wintertuin 8 tips voor diervriendelijke herfsttuin


Gratis voor jouMeer Tuin