Een moestuin: zo begin je

Rachel Vieth

7 April 2024

Moestuin

Groentes eten vanuit je eigen tuin, balkon of volkstuintje. Het klinkt heerlijk en is ook nog eens gezond. Goed nieuws: je hebt er echt geen hectare grond voor nodig voor een moestuin. Hoe begin je?

Een moestuin beginnen

  1. Het maken van een moestuin in je tuin begint met uitkiezen van een goede plek. Belangrijk? De hoeveelheid zon (het liefst minimaal 6 uur per dag) en de beschutting. Groentes houden namelijk niet van tocht. Heb je geen zon in je tuin of op je balkon? Geen zorg, er zijn ook groentes die gedijen op een schaduwrijke plek.
  2. Stap 2 is het uitzoeken van de bodemsoort waar je op tuiniert. Nina Nijland schrijft in haar boek Mijn moestuin vol verwondering dat er vijf verschillende bodemsoorten bestaan in Nederland. Zandgrond, zwavelgrond, kleigrond, kalkgrond en veengrond. Zoek uit welke bodemsoort je hebt en wat dit doet met je gewassen.
  3. Maak een moestuinbed door de grond los te maken, schoffel niet want dan verjaag het bodemleven. Maak het bed onkruid-vrij en vul het met compost.
  4. Begin je voor het eerst met het verbouwen van je eigen groentes, fruit of kruiden? Start dan niet te groot en kijk naar ‘makkelijke’ gewassen. Bijvoorbeeld sla, spinazie, peultjes, knoflook of uien. Het gaat natuurlijk niet altijd in één keer goed, maar het zou leuk zijn als je wel iets uit te tuin kunt eten.
BEELD: GETTY IMAGES, HILDAWEGES

Moestuinieren in een moestuinbak

Het leuke aan moestuinieren is dat je het ook kunt doen op een kleine oppervlakte. Bijvoorbeeld op je balkon. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten moestuinbakken te koop. Om op de grond te zetten, maar ook voor op een tafel en zelfs op poten. Fijn voor je rug. Wil je geen moestuinbak aanschaffen? Dan kun je natuurlijk ook houten kratjes gebruiken, staat ook gezellig.

  • Bedek de binnenkant van je bak met worteldoek of jute. Het is belangrijk dat het water goed weg kan. Heb je je bak op je tegels staan? Maak dan een kleine verhoging, zodat het water eruit kan.
  • Vul je bak daarna als volgt: organisch materiaal, een laag compost, moestuingroend en tot slot weer een laagje compost.
  • Tot slot vul je je vakken natuurlijk met zaden of plantjes. Handig: doe er een bordje of label bij, zodat je nog weet wat waar staat.

Om nog meer ruimte te besparen kun je ook de hoogte in gaan met je moestuin. Verticaal moestuinieren noemen we dat ook wel. Aardbeien, rucola en boontjes zijn daar bijvoorbeeld geschikt voor. Hang een rek aan je balkon of schutting en vul de bakjes met zaden of plantjes.

Lees ook: Beginnen met moestuinieren op de vierkante meter: nu is het moment om te starten

De zaaikalender

Benieuwd naar wat je wanneer kunt zaaien? Raadpleeg dan deze zaaikalender. Daar staat precies in wat je kunt zaaien, planten én oogsten per maand. Ook handig: print een zaaikalender uit en hang die in je schuur of op je koelkast. Dan kun je precies in de gaten houden wanneer je groentes aan de beurt zijn.

Wil je sterkere planten in je moestuin? Begin dan binnen op de vensterbank met voorzaaien. Als ze dan naar buiten mogen, zijn ze vaak wat beter bestand tegen slakken (al is dat natuurlijk nooit helemaal zeker). Het leuke van voorzaaien is ook dat je wat eerder kunt beginnen met je moestuinproces. Meer lezen over de voor- en nadelen van voorzaaien? Dat kan hier.

Heb je een kas in je tuin? Geluksvogel! Daarin kun je ook goed voorzaaien of zelfs groentes verbouwen. Tomaten gedijen bijvoorbeeld altijd goed in een kas, ook in de warme zomermaanden, ventileer dan wel goed.

Handig

Ben je een beginner en wil je een moestuin(tje) beginnen? Kijk dan eens op deze site. Met een app wordt je dagelijks gecoacht wat je in de moestuin kunt doen.

Meer lezen:

Moestuin- en kweektips van kenners
Moestuinvideo: bescherm je oogst tegen mee-eters (en meer tips)
Buitenkijker: bloemrijke moestuin op kleigrond

TEKST RACHEL VIETH | BEELD GETTY IMAGES, UNSPLASH | BRON GRASZAAIDDIRECT, SEASONS, MIJNVERTICALEMOESTUIN, MIJN MOESTUIN VOL VERWONDERING VAN NINA NIJLAND


Gratis voor jou



Meer Tuin