Beginnen met moestuinieren op de vierkante meter: nu is het moment om te starten

Marjolein ter Braak

4 March 2020

moestuinieren

Om een moestuin(tje) te hebben, heb je geen groot stuk grond nodig. Ook als je de trotse eigenaar bent van een dakterras, balkon of klein tuintje kun je al aan de slag met moestuinieren.

moestuinieren

Begin klein

Moestuinieren begint steeds populairder te worden. Dat komt omdat het steeds toegankelijker wordt en eten uit eigen tuin meer gewaardeerd wordt. Je ziet de groente ontkiemen en steeds groter worden. Des te lekkerder smaakt het dus als het uiteindelijk op je bord ligt. Daarbij is moestuinieren niet meer voorbehouden aan een groot stuk tuin. Er zijn verschillende moestuinbakken te krijgen die prima passen op een balkonnetje of kleine tuin.

Dit zaai je vanaf maart

Vanaf maart kun je goed beginnen met moestuinieren. Sommige groenten kunnen al direct in de grond, zoals tuinbonen, doperwten, boerenkool, veldsla, bieten, spinazie en wortel. Vanaf april en mei kan er nog meer de grond in. Denk aan radijsjes, andijvie, bloemkool, broccoli en kopsla. Hier vind je een zaaikalender. Wat zaai je? Het klinkt heel logisch, maar kies voor groente die je normaal ook vaak eet en ga dus niet alleen voor ‘exotische’ groentes die je normaal ook niet uit de supermarkt haalt. Natuurlijk is het leuk om iets te laten groeien wat bijzonder is, maar als je het vervolgens niet eet om het niet in de gerechten zit die je normaal ook op tafel tovert is het zonde. Kies dus, zeker als je begint, voor ‘simpele’ groente, zo heb je het meeste plezier van wat je uit je groentetuintje haalt. moestuinieren

Goede grond = goede oogst

Als je ervoor kiest om met een moestuinbak te werken, zorg er dan voor dat alle vakjes minimaal 30 centimeter lang en breed zijn. Een diepte van zo’n 20 centimeter is voldoende. Je kunt achter de bak een rooster plaatsen zodat planten die omhoog schieten iets hebben om tegenaan te ‘leunen’. Daarnaast is het belangrijk om speciale aarde te gebruiken. Slechte moestuingrond levert een kleine oogst en minder lekkere groente. Het is belangrijk dat de aarde zand, silt en klei bevat. Het zand zorgt ervoor dat water gemakkelijk weg kan stromen. Een mix van de drie maakt dat de grond voldoende voedingsstoffen en water vasthouden, zonder dat er juist teveel aan water vastgehouden wordt. Let er ook op dat de onderkant van je moestuinbak niet uit een stuk bestaat. Zo kan het teveel aan water namelijk niet weglopen. Boor in dat geval wat gaatjes zodat de planten altijd hun overtollige water kwijt kunnen.

Compost

Een dot compostgrond is goed om er eens in de zoveel tijd bij te voegen. Dit geeft voedingsstoffen aan de planten. Het leukste is natuurlijk om de compost zelf te maken van groente, fruit en tuinafval. Ook hiervoor heb je in principe geen (grote) tuin nodig. Er zijn tegenwoordig ook kleine compostbakken te koop. Maak, als je gaat zaaien, kleine gaatjes waar je wat zaadjes in doet. Deze vul je met aarde en geeft ze wat water. Vervolgens is het elke dag even kijken of je al wat ziet groeien. Tja: vergeet niet een labeltje te maken wat je waar hebt gepland, want dat kan nog weleens vergeten worden.

Handig

Ben je een beginner en wil je een moestuin(tje) beginnen? Kijk dan eens op deze site. Met een app wordt je dagelijks gecoacht wat je in de moestuin kunt doen. moestuinieren   BRON: PLANTY.IO/NL, INTRATUIN | BEELD: UNSPLASH, ISTOCK


Gratis voor jouMeer Tuin