Moestuin- en kweektips van kenners

Marloes Blom

24 May 2022

moestuintips

Samen met hovenier Paul Metselaar creëerde Nelleke de Heer een prachtige moestuin op kleigrond. Hier lees je meer over die bijzondere kleurrijke oase in de winderige Purmese polder. Heb jij ook een tuin op kleigrond, en heb je (ambities voor) een moestuin? Paul en Nelleke delen hun beste tips.

7x Moestuintips van hovenier Paul Metselaar

 1. “Kies in een winderige omgeving sterke fruitrassen zoals Elstar, Sterappel en Bramley’s Seedling. Ook de Conferencepeer en de Gieser Wildeman doen het hier goed.”
 2. “Klei is vruchtbare grond, maar ook zwaar en plakt flink aan je laarzen. Gebruik daarom bij het plukken van aardbeien en bonen een lange loopplank; die houdt je laarzen schoon en is gemakkelijk te verplaatsen.”
 3. “Slakken hebben een hekel aan het oversteken van ‘scherpe’ paden. Leg daarom schelpenpaden aan, als natuurlijke barrière.”
 4. “Leg ook moesbakken aan, die zorgen voor beschutting van andere planten.”
 5. “Plant rabarber aan de slootrand, het grote blad houdt daar onkruid weg.”
 6. “Sterk geurende planten zoals tijm, lavendel en reuzenlavendel (Perovskia) helpen tegen bladluis.”
 7. “Voorzie je moestuin van snijbloemen. Dat heb je een balans tussen sierwaarde en functionaliteit. Er zijn momenten dat de moestuin op zijn retour is, en dan zijn gezaaide en vaste planten een welkome afwisseling.”

7x Zaai- en kweektips van Nelleke

 1. “Hét ‘geheim’: alleen kiezen wat het goed doet. Dat is deels een kwestie van uitproberen. Nu had mijn familie ook een moestuin, dus ergens zit dat in mijn roots.”
 2. “Worteltjes kweken is lastig in klei, die zaai ik dus niet meer. Bonen doen het daar juist prima op: snijbonen, slabonen, tuinbonen – onze favoriet – maar ook paarse spekbonen, zwarte bonen en peultjes.”
 3. “Tomaten zaai ik niet, ik koop een paar planten en zet die in de kas.”
 4. “Altijd goed: Japanse wijnbes. Een gemakkelijke struik die superlekkere, zoete vruchten blijft produceren – ook in minder goede zomers. De kleinkinderen zijn er dol op en helpen volop met plukken.”
 5. “Pastinaak is ook zo’n ontdekking. De oogst is een enorme verrassing en je kunt er zo veel van maken.”
 6. “Bloemkool, broccoli en kool worden opgevreten door rupsen, die kies ik niet. Palmkool daarentegen doet het prima, die is minder rupsgevoelig.”
 7. “Favorieten: spinazie, allerlei soorten sla. Met stip op één: meerderjarige tuinmelde. Dat is heel smakelijk en kun je tot ver in het seizoen oogsten. Rauw en gestoofd lekker. Staat ook heel goed tussen de bloemen.”
moestuintips

CREDITS: TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE LOUIS LEMAIRE/INSIDEHOMEPAGE.COM 

Meer moestuintips- en recepten

 • Wil jij van je moestuin een ecologisch paradijs maken waarvan je jaarrond kunt oogsten en eten? Word jij enthousiast van moestuininspiratie? In het moestuin-kookboek Seasons Moestuin geeft auteur Jessica Koomen je van A tot Z tips hoe je 365 dagen per jaar kunt eten van eigen oogst. Dit boek is een fijne houvast voor de beginnende moestuinier maar ook voor de doorgewinterde tuinfanaat die zijn horizon wil verbreden. Het boek bevat verder meer dan 100 recepten, leuke DIY’s en heel veel praktische informatie!
 • Mari Maris heeft een moestuin en Frankrijk, en maakt van haar oogst heerlijke gerechten. Zoals zijdezachte, frisse doperwtensoep met krulletjes en feestelijke pastinaaktartelettes.

Gratis voor jouMeer Tuin