Column Karin Bloemen: Ik walg van de alg

Marjolein ter Braak

10 March 2023

Karin Bloemen schrijft elke twee weken een column om te laten zien hoe je, op een eenvoudige manier en zonder al te veel kosten, je tuin kunt vergroenen en verduurzamen. Karin is haar groene (van de alg) schutting zat. Ze kiest voor ander groen.

Alg ‘verbloemen’

‘Groezelig’, dat woord gebruikt mijn tuin-vriendin en ik zeg ‘smoezelig’. Ach, het kan allebei. Zo zagen in ieder geval mijn schutting-delen eruit na de winterperiode. Door het natte en vochtige weer werd het steeds erger. Met de hoge drukspuit was ik een paar uur in de weer geweest en ik was het zat. Alles zat onder de afgespoten alg. Ik was koud en moe en ik wist dat volgend jaar er gewoon weer een laag groene alg op de schutting zou zitten. Na een hete douche en een kop thee kon ik weer wat helder denken en besloot het anders aan te pakken. Vergroenen en de aandacht afleiden van mijn groene algenschutting, was mijn strategie. Een nieuwe aanplant die de schuttingdelen deels zou doen verdwijnen. Een strookje tegels langs de schutting eruit en het zand wordt vervangen door aarde en planten.

Mijn plantkeuze is als volgt: om de meter een gaasrekje tegen de schutting voor klimplanten, zoals de bladhoudende clematis (Clematis armandii ‘Apple Blossom’) en de bladhoudende kamperfoelie (Lonicera henryi) die weer prachtig kleurt met de vlinderstruik (Buddleja ‘Flower Power’) en de steenraket (Erysimum ‘Rufus’). Tussen de klimplanten zet ik een paar mooie groenblijvers zoals de toverhazelaar (Hamamelis mollis) en de Japanse roos (Cameliia japonica).

Ziezo, dat zal er mooi opgeknapt uitzien, én het is weer een goede daad voor het klimaat.

Lees ook: Langer plezier van je vlinderstruik

Tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’

Let op: binnenkort (4 april) komt het tuinboek ’Tuinieren à la Bloemen’ van Karin Bloemen uit. Als je deze koopt via haar website, komt de opbrengst ten goede aan Stichting een ton voor een tuin. Bestel hier een boek.

Help mee en nomineer

Karin wil geld inzamelen om maatschappelijke instellingen te helpen een duurzame en leuke (binnen)tuin aan te leggen en riep de actie ‘een ton voor een tuin’ in het leven:

‘Jij kunt mij helpen door een initiatief te nomineren, zoals bijvoorbeeld een buurtinitiatief, dagbestedingstuin of schoolproject. Spoor de initiatiefnemers aan om zich aan te melden via mijn website. De beste initiatieven worden genomineerd en dan kan jij als lezer, of volger van Facebook en Instagram van Karin’s tuintips daarop stemmen. Naar de winnaar fiets ik op mijn bakfiets met daarin de ton voor een feestelijke uitreiking, en dat kun je zien als je mij volgt op social media!  Steun ‘Een ton voor een tuin’ Doe je mee? Ik reken op je… Groetjes, Karin Bloemen’. 

Meer Karin Bloemen?

Lees hier de andere columns van Karin Bloemen.


Gratis voor jouMeer Tuin