Prachtige klimmer: Clematis ‘Winter beauty’

Marloes Blom

2 January 2022

clematis winter beauty

Mis je de bloemen in je tuin ook zo, gedurende de winter? Verblijd jezelf dan met Clematis urophylla ‘Winter beauty’. Juist in de winter toont deze bosrank haar bloemenpracht, met lieftallige roomwitte klokjes van bloemen. Maar ja, ze heet dan ook niet voor niets Winter beauty….

Campanellagroep

De Clematis komt in talloze cultivars. De Clematis urophylla ‘Winter beauty’ behoort tot de Campanellagroep, samen met de Clematis alternata en Clematis rehderiana. Allen houtige klimmers, met knikkende of hangende bloemen die tot zo’n vier centimeter groot zijn.

Roomwitte bloemklokjes & donkergroen blad

De Winter beauty bloeit met klokjes van bloemen in een warme kleur roomwit. Menige clematis soort bloeit met grotere bloemen, maar wij vinden deze 3 centimeter grote klokjes perfect. Dat zit ‘m natuurlijk ook in de bloeiperiode, van december tot en met februari. Oók heel fijn van deze clematis: hij is  – zij het matig – winterhard dus behoudt in principe ook ‘s winters zijn mooie donkergroene bladeren. clematis winter beauty clematis winter beauty

Verzorging

Je kunt deze Clematis het hele jaar door planten, mits er natuurlijk geen vorst in de grond zit. Het best doe je het in de herfst, dan is de grond nog warm en kan hij goed wortels aanmaken.Qua grondsoort prefereert deze bloeier humusrijke bosgrond. De Winter beauty is weliswaar winterhard, maar op gure winterdagen prefereert hij heus wat beschutting tegen de wind. Zet ‘m ook het liefst op een plek in de halfschaduw. En het is een klimmer, dus geef ‘m steun: zet ‘m bijvoorbeeld tegen een schutting of pergola. Clematis Winter beauty kan tot zo’n twee tot drie meter hoog worden. Snoeien Je snoeit deze Clematis na de bloeiperiode, in maart. Snoei hem dan terug tot zo’n meter hoogte.

Kopen

Je kunt deze dappere winterbloeier bij verschillende kwekerijen kopen, zoals:

CREDITS: BEELDEN MARCO DE WIT BOOMKWEKERIJ 

Meer lezen

  • Deze winterbloeiende Clematis vinden we prachtig – maar we hebben meer favorieten. Lees hier onze 7 favoriete clematissen plús de beste adresjes om ze te kopen.
  • Ook een schoonheid in de wintertuin, maar dan met felgele kleine bloemetjes: de winterjasmijn
  • ‘s Winters kijken we met smart uit naar het moment dat de Magnolia haar bloemenpracht weer in vol ornaat toont – vroeg in het voorjaar. Wist je dat de Magnolia één van de oudste bomen is? Wij zetten wat Magnolia weetjes onder elkaar


Gratis voor jouMeer planten & tuin