Winterkamperfoelie: plant van de maand

Mariëtte Laan

20 January 2023

winterkamperfoelie - winterbloeier - Lonicera fragrantissima

Een topplant voor koude, sombere wintermaanden in de tuin is struik- of winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima). Bloeit van februari tot april, met geurende, witte tot lichtroze bloesemwolken. Tuinontwerper Jelle Koot van De Bloeimeesters vertelt waarom de winterkamperfoelie zo’n tuintopper is.

Tuinontwerper Jelle Koot - De Bloeimeesters

De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Elke maand licht een van hen een speciale tuinplant uit. Dit keer: tuinontwerper Jelle Koot over struik- of winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima).

Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

winterkamperfoelie - bloesem - winterbloeier

Jelle: “De meeste mensen kennen de kamperfoelie als klimplant die het moet hebben van de zomer. Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) gedraagt zich net even anders dan zijn broertjes en zusjes. De Nederlandse naam verklapt het al, deze kamperfoelie bloeit namelijk in de winter, van februari tot april. Het tweede gedeelte van de Latijnse naam laat ook zien waarom deze Lonicera een aanwinst is voor de winter, hij heeft heerlijk geurende, witte tot lichtroze bloesem. Plaats deze heester dan ook het liefst op een plek waar je in de winter vaak langs loopt, zo heb je er het meeste plezier van.”

Na de bloei een zee aan besjes

“Als de kamperfoelie is uitgebloeid, word je nog eens verwend met een zee aan besjes die weer als voedsel dienen voor wildlife in de tuin. Opgeteld dus een topplant voor de koude, sombere wintermaanden.”

Waar is winterkamperfoelie op z’n best?

Winterbloeier - winterkamperfoelie - struikkamperfoelie - Lonicera fragrantissima

“Een ander sterk punt van de winterkamperfoelie is dat hij weinig eisen stelt aan zijn standplaats. Hij kan zowel schaduwrijk als in de volle zon staan, ook heeft de winterkamperfoelie weinig voorkeur voor de bodem.
Nog een voordeel: het onderhoud van Lonicera fragrantissima is minimaal. Hij groeit namelijk langzaam en compact waardoor hij weinig snoei nodig heeft, anders dan bij zijn klimmende familie. Kortom, Lonicera is een makkelijke heester.”

Winterkamperfoelie mooi in combinatie met?

“Lonicera fragrantissima moet het vooral hebben van zijn winterse charmes. Hij komt dan ook het best tot zijn recht als hij zichtbaar is in de winter en wat meer op de achtergrond staat in de zomer wanneer hij ‘slechts’ een trechtervormige heester met groen blad is. Combineer hem in een groep heesters die in het voorjaar en de zomer meer sierwaarde hebben, zoals het krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Ook is de struikkamperfoelie goed te combineren in combinatie met een lagere, winterbloeiende, groenblijvende vleesbes (Sarcococca confusa) of wintergroene varens zoals Polystichum.”

winterkamperfoelie - winterbloeier - Lonicera fragrantissima

Plantpaspoort

  • Latijnse naam Lonicera fragrantissima
  • Nederlandse naam Struik- of winterkamperfoelie
  • Soort plant Bladverliezende heester
  • Standplaats Zon-halfschaduw-schaduw
  • Grond Alle grondsoorten, maar geen natte voeten
  • Bloeitijd februari-april
  • Hoogte 150 cm

FOTOGRAFIE EN TEKST JELLE KOOT

De Bloeimeesters online

Op debloeimeesters.nl vind je inspirerende 360° voorbeeldtuinen waar je doorheen kunt ‘wandelen’, met bij elke plant praktische informatie over groei en bloei. Je kunt de planten ook via de website kopen.

Kijk hier voor alle planten van de maand tot nu toe.


Gratis voor jouMeer planten & tuin