In de lente ontluikt de appelbloesem in Trentino-Alto Adig, en dat wordt gevierd. Het is dan ook niet alleen hét moment om van de schitterende natuur te genieten, maar ook van de Zuid-Tiroolse gezelligheid.
Betuwe in de bergen
Als het weer een beetje meezit ontluiken half maart de eerste knoppen aan de appelbomen in de beschutte dalen van Trentino. Elke soort heeft zijn eigen ritme, ook de bloesems zelf verschillen van kleur, vorm, geur en grootte. Sommige zijn helderwit en hebben kleine, doorschijnende blaadjes, andere zijn zachtroze tot dieprood en hebben zulke uitbundige, dubbele blaadjes dat ze doen denken aan pioenrozen. In april lijkt het alsof de hele vallei in bloei staat.
Deze regio is niet voor niets de grootste biologische appel producent van Europa. Alleen al rondom het pittoreske stadje Lana, het centrum van de appelteelt, zijn honderden kleine appelboeren actief. Je loopt of fietst zo vanuit het centrum de boomgaarden in waar de lucht is gevuld met de zachte bloesemgeur, een mix van appelbloesem en seringen die vele gevels en oude muurtjes sieren.

Gemoedelijke sfeer in Zuid-Tirol
Op lokale markten komen boeren en ambachtslieden bij elkaar om hun band met de appelboom te vieren. Hoogte punt is het jaarlijkse feest Bäuerliche Genussmeile, ‘de boerengenotsmijl’, in Lana: een lange sliert van ruim vijftig marktkramen met handgemaakte appelproducten, van cider tot huidverzorging. Op de drukbezette terrassen gaat het rap met de Apfelschnitten.
Plaatselijke restauranthouders, bakkers en de appeltelers zelf staan met hun familie, vaak in klederdracht, achter de kramen. De meesten hebben op de boerderij een eigen winkel, maar deze jaarlijkse traditie is er ook om elkaar weer even te zien en bij te praten. De sfeer is dan ook gemoedelijk op de markt die vooral streekgenoten lijkt aan te trekken. Er wordt gelachen en geproefd. Enkele flessen helderrood appelsap trekken onze aandacht; is het sap soms vermengd met bieten of bessensap? De appelteler
van Luggin Kandlwaalhof uit het nabije Laas legt uit dat dit puur appelsap is, gemaakt van de biologische Weirouge, een bergappel met rood vruchtvlees en rode bloesem. Het is een vrij zure, suikerarme appel en daarom heel ge schikt om te persen. Zelf mengt hij het sap altijd met een flink deel bruiswater.
Lees ook: 3x decoreren met de bloesem van de Japanse sierappel

Fraaie wandelpaden door de appelbloesem
Midden in het centrum van Lana ligt een uniek logeeradres: 1477 Reichhalter, gevestigd in een pand uit het jaar 1477. In de loop der eeuwen diende het onder meer als bakkerij, molen, stal en zagerij, maar sinds 2018 is het verbouwd tot elegant boetiekhotel met acht lichte kamers, een café en restaurant met
aan de overkant een romantisch terras onder een dak van druivenranken. Eigenaar Klaus Dissertori heeft oogvoor detail en sfeer.
Net als Lana zelf is het hotel een goed gelukte mix van Italiaanse elegantie en Oostenrijkse kwaliteit. Je kunt er fietsen lenen om de omgeving te verkennen en vlak achter het hotel lopen fraaie Waalwegen; wandelpaden langs smalle waterkanalen die vanaf de twaalfde eeuw werden gebruikt om de velden in de vallei van water te voorzien. Zo loopt de Marlinger Waalweg door kastanjebossen en passeert wijngaarden en appelboom gaarden zover het oog reikt. Gelukkig staat er regelmatig een houten bankje
om in alle rust van het uitzicht op de vallei te genieten, met achter me de besneeuwde bergtoppen van de Dolomieten.
Elke vierkante meter grond is hier benut voor fruitteelt of wijnbouw. Er staan geen hekken, daardoor kun je de bloesems van dichtbij bekijken. Dan pas valt op hoe verschillend ze zijn. Op de meeste velden staan bijenkasten. Logisch, want die ijverige zoemers zijn zeer welkome bestuivers. Ze gedijen hier goed; onder de bomen bloeien allerlei veldbloemen en hier en daar liggen ingedroogde appeltjes van het vorige seizoen.
Benieuwd naar de rest van het verhaal? Je kunt Seasons 3 hier bestellen óf vinden in je lokale boekhandel.
Nog meer lezen over appelbloesem?
5 fietstochten langs de bloesem
Weekendtip: 4x fietsen langs bloesem in de Betuwe
5 tips om je bloesemtak extra lang mooi te houden
TEKST MARGRIET DE GROOT | FOTOGRAFIE TRUI HEINHUIS