De állermooiste rozen in je tuin: tips & tricks

Marloes Blom

26 juni 2022

rozen

Ben je net als wij dol op rozen in je tuin? Dan wil je ze uiteraard zo lang mogelijk mooi houden, om er optimaal van te genieten. Wij delen de beste tips & tricks – voor de állermooiste rozen in je tuin. Een win-win situatie, want op die manier kun je ze ook gebruiken om er prachtig je buitentafel mee te stylen

De beste plek

  • Rozen willen zon en lucht, zodat de wind door de takken kan waaien. Er zijn rozen die gedijen in de schaduw, zoals ‘New Dawn’.
  • Plant de roos in een pot of bak die zo ruim is dat de wortels alle ruimte krijgen. Ga uit van een afmeting van 40 tot 50 cm hoog en breed. Zorg voor afvoergaten onderin, leg op de bodem hydrokorrels of potscherven. Stort daarop een laag rozen­ grond. Zet de roos in de pot of bak en vul op met rozengrond. Zorg dat het entpunt bedekt is.
  • Plant klimrozen niet direct tegen de muur, maar 40 tot 50 cm ervandaan. Pal tegen de muur blijft de grond vaak droog, omdat de muur er vocht aan onttrekt en een dakoversteek er de oorzaak van kan zijn dat regenwater de roos niet bereikt.
Rosa ‘Tuscany Superb’
Rosa ‘Albertine’

Snoeien en voeden

Maart is de maand om rozen te snoeien. Ga dan na of die van jou gesnoeid moeten worden en zo ja, hoe. Dat verschilt van soort tot soort. Wilde rozen, ramblerrozen en eenmaal bloeiende rozen laat je zo veel mogelijk met rust.

Geef in de periode van half februari tot maart gedroogde koemest, korrelmest of rozenmest. Herhaal dat nog een keer tussen juni en augustus. Daarna niet meer. Breng geregeld een laagje compost rondom de rozen aan om het bodemleven te verbeteren. Dat kan het hele jaar door.

Verleid de bijen

Rozensoorten zoals de hondsroos (Rosa canina), de egelantier (Rosa rubiginosa), duinroos (Rosa pimpinellifolia), bottelroos (Rosa rugosa) en rozen met enkele of halfdubbele bloemen zijn zeer in trek bij honingbijen, hommels en andere insecten omdat stuifmeel en nectar zo goed bereikbaar zijn.

In de vaas

Snijd of knip de takken zo schuin mogelijk af, verwijder het onderste blad om te voorkomen dat dat onder water komt te staan, rats de doorns van de stelen en zet ze in water waaraan snijbloemenvoedsel is toegevoegd. Vul geregeld bij met water en snijbloemenvoedsel. Geef je de rozen cadeau? Wikkel ze in vochtig papier om ze fris te houden.

rozen

4x zomertips

  1. In de zomermaanden knip je van doorbloeiende rozensoorten de takken in volle bloei (voor boeket uit eigen tuin) of de takken die uitgebloeid zijn af tot boven het eerste vijfblad. Dat zet de plant aan om alsmaar door te bloeien tot de winter er echt een eind aan maakt.
  2. Laat de uitgebloeide bloemen van inheemse rozen, rambler­ rozen en eenmaal bloeiende rozen aan de plant. Na de bloei volgen de bottels. Die zijn mooi voor boeketten en vogels zullen ervan smullen. De bottelroos (Rosa rugosa) moet je hebben voor rozenbotteljam, ­gelei en ­siroop uit eigen tuin. Hier vind je een recept voor heerlijke rozenbottelchutney.
  3. Spuit bladluizen met een keiharde straal van blad en malse knoppen of verwijder ze met de hand. Vind je dat laatste vies? Trek dan handschoenen aan.
  4. De onderstam van wilde rozen waarop rozen zijn geënt vormt geregeld uitlopers. Die herken je aan de lichtere kleur en ze zijn veel stekeliger. Trek die scheuten van de onderstam los om te voorkomen dat ze de macht grijpen. Knip je de scheuten af, dan lopen ze weer uit. Hun groeikracht gaat ten koste van de groei en de bloei van de roos die op de onderstam is geënt.

Adressen voor de mooiste rozen

  • Kwekerij Belle Epoque heeft een prachtige collectie rozen die online te bestellen zijn, belle-epoque.nl
  • Voor biologisch gekweekte rozen is Rozenkwekerij De Bierkreek in het Zeeuwse IJzendijke het adres waar je moet zijn. De rozen koop je ter plekke, bij diverse verkooppunten verspreid over het land of via de online winkel, bierkreek.nl
  • De kwekerij van De Border vind je op een heel mooie locatie, pal bij kasteel Twickel in Ambt Delden. Hier kun je de rozen uitzoeken, maar ze zijn ook te bestellen via de webwinkel, deborder.nl

CREDITS: TEKST EN STYLING SELINA LAKE | FOTOGRAFIE SUSSIE BELL | TEKST THEA SEINEN

Nóg meer lezen over rozen?

  • Hoe diep zijn liefde voor rozen gaat, wordt duidelijk als Maurizio Feletig over zijn levenswerk vertelt. De Italiaanse rozenkweker geniet niet alleen van de bloemen die zijn oude cultivars voortbrengen, maar ook van hun bottels, stelen en van de dauwdruppels op de eerste groene blaadjes. 
  • De familie Feletig maakt zelf siroop van rozenblaadjes van de Rosa ‘Tuscany Superb’. Alessandra: “We voegen een scheutje siroop toe aan appelsap. Een heerlijke herinnering aan de zomer.”
  • De ene bottelroos is de andere niet. Sommige stelen zijn kort met volle trossen, andere juist lang en zwierig met maar een enkele bottel eraan. Kwekers Eddo de Veer en Peter van de Pol van kwekerij De Pol weten er alles van: ze kweken zestig soorten heesterrozen, puur en alleen voor de rozenbottels. Ze delen hun favoriete rozenbottels met ons.


Gratis voor jou



Meer planten & tuin