Amsonia (blauwe ster): mooi in de lente én herfst

Marloes Blom

19 October 2022

Amsonia

Stervormige bloemetjes in verschillende tinten blauw, en bladeren die in de herfst prachtig verkleuren. Fijn dat Amsonia een vaste plant is, zodat je elk jaar opnieuw van ‘m kunt genieten!

Familie

Amsonia groeit van oorsprong in Noord-Amerika, en behoort tot de Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). Net als uiteraard maagdenpalm, die enorm dankbare doorbloeier. Vanwege zijn looks staat Amsonia ook wel bekend als blauwe ster. De kleur blauw varieert van heel licht porseleinblauw tot meer lilablauw. Op deze ‘flower photo site’ zie je een overzicht van veel verschillende Amsonia’s en hoe ze groeien in verschillende tuinen. De bekendste soorten die hier in Nederland gekweekt worden zijn, aldus kwekerij PLANTWERK:

  • Amsonia hubrechtii
  • Amsonia tabernaemontana
  • Amsonia illustris
  • Amsonia orientalis

Meer lezen:

De Trachelospermum jasminoides staat bekend als Italiaanse jasmijn en sterjasmijn – je ziet aan de bloemetjes direct waarom. De naam jasmijn is eigenlijk best typisch: Toscaanse jasmijn is lid van de Maagdenpalmfamilie. Hij lijkt ook best wat op de Kleine maagdenpalm (Vinca minor), al bloeit die met paarse bloemetjes.

Verzorgen

Geef deze plant een plekje in de halfschaduw of zon. Het is een vaste plant, die niet al te snel groeit en zo’n 70 – 100 cm hoog wordt. Bloeien doet hij vanaf mei/juni tot en met juli/augustus, en dan komen er ook bijen op af. Het fijne van Amsonia, en reden om ‘m nu al te planten: ook in de herfst is hij mooi. Dan verkleuren de langvormige groene bladeren namelijk prachtig geel en oranje.

Tip: Amsonia kun je mooi combineren met siergrassen, zoals pijpenstrootje (Molinia ‘Transparent’), plant van de maand oktober.

Amsonia

Kopen

Je kunt verschillende soorten Amsonia o.a. kopen bij deze kwekerijen:

FOTO: GETTY IMAGES

Meer mooie (blauwe) bloeiers

  • Ochtendlicht bestaat vooral uit blauw licht en activeert het brein. Doe er nog een schepje bovenop met deze 5 planten met blauwe bloemen om de dag vol energie te beginnen!
  • Hij vrolijkt ons in de zomermaanden op met zijn prachtige blauwe bloemetjes. Júist op plekken die wel een dosis botanische schoonheid kunnen gebruiken. Maar we zien wilde cichorei maar wat graag ook in onze tuin – ook omdat wilde bijen en hommels ervan snoepen.
  • Ranke stelen en prachtige blauwe bloemen, blauwe knoop vinden we een aanwinst op elke plek. En deze inheemse bloeier kan wel wat steun gebruiken, want in het wild komt hij steeds minder voor. Zaaien dus, voor jezelf en de hommels, bijen en vlinders, want blauwe knoop is een enorme insectenlokker!


Gratis voor jouMeer planten & tuin