Ranke inheemse (na)zomerbloeier: blauwe knoop

Marloes Blom

04-04-2022 08:00:00

blauwe knoop

Ranke stelen en prachtige blauwe bloemen, blauwe knoop vinden we een aanwinst op elke plek. En deze inheemse bloeier kan wel wat steun gebruiken, want in het wild komt hij steeds minder voor. Zaaien dus, voor jezelf en de hommels, bijen en vlinders, want blauwe knoop is een enorme insectenlokker!

Naam en familie

Blauwe knoop (Succisa pratensis) behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae), net zoals bijvoorbeeld beemdkroon (Knautia). Het is een inheemse plant, die groeit in schrale graslanden, (natte) heidevelden en in veenmoerasrietlanden. Maar hij groeit inmiddels steeds minder in het wild. Hij staat op zowel de Nederlandse als Belgische Rode lijst van planten.

Favoriet bij tal van insecten

De bloemen van blauwe knoop zijn goed zichtbaar: ze pronken op hoge ranke steeltjes. Vanwege hun platte vorm doen ze denken aan een halve – blauwe – knoop. Ze zijn, mede vanwege hun late bloei, heel geliefd bij insecten, zoals zweefvliegen, bijen en vlinders. blauwe knoop

Zaaien & verzorgen

Toegegeven, deze plant is niet de allermakkelijkste om te zaaien – maar je doet er wel de natuur een groot plezier mee. Waag je je eraan, zaai dan vanaf augustus tot ongeveer oktober, hij bloeit dan het jaar erop. Wil je ‘m deze zomer al hebben bloeien in je tuin? Moestuinland.nl tipt om ze dan in het voorjaar binnen te zaaien, en ze na zo’n 2-4 weken op kamertemperatuur, in de koelkast te zetten – zo boots je de seizoenen na. Op de bolderik.net lees je het precieze hoe en wat. Je kunt blauwe knoop vanwege de ranke vorm ook prima zaaien in een deel van je gazon, zodat je dus allerlei nuttige insecten aantrekt. Hij bloeit vanaf (eind) juli tot en met oktober.
Tip: plantenvanhier.nl tipt om blauwe knoop te combineren met bijvoorbeeld akelei en lathyrus.

Kopen

De zaden van deze knappe blauwe bloeier kun je bijvoorbeeld kopen bij:

Meer (inheemse) vlinder- en bijenlokkers

  • De wilde kievitsbloem ken je vast – maar ken je ook de echte koekoeksbloem? Ook deze bloeier groeit in het wild, alleen dan pas later. Zaai je ‘m in je tuin dan geniet je van de roze bloemen én van de vlinders en bijen die erop af komen.
  • De bloemhoofdjes van duifkuid (Scabiosa) zijn lieflijk en komen in verschillende tinten – ook met dubbele bloemen.
  • Als er één plant makkelijk is dan is het wel Campanula. Vanaf het vroege voorjaar tot de late nazomer straalt hij met lieflijk kleine bloempjes of grote frêle klokken. Maar net wat je voorkeur heeft. Ook qua kleuren kun je kiezen: van fris wit tot zachtroze, van lieflijk lila tot (blauw)paars.

BEELD: iSTOCK

De nieuwste Seasons:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer planten & tuin