Phacelia (bijenvoer): traktatie voor bijen

Marloes Blom

29 August 2022

Phacelia

Volop lavendelkleurige bloemen die massa’s bijen en hommels aantrekken: wij zijn dol op Phacelia – ook wel bekend als bijenvoer en bijenbrood.

Familie & oorsprong

Phacelia tanacetifolia behoort tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae) – net als bijvoorbeeld komkommerkruid (Bernagie) en de prachtige hemelsblauwe bodembedekker Lithodora. Van oorsprong is het een exoot: hij komt hij uit Californië. Maar inmiddels groeit hij ook in Nederland in het wild, bijvoorbeeld in bermen. Op de FLORON verspreidingsatlas en Flora van Nederland zie je waar je ‘m in het wild kunt bewonderen.

Mooie looks

Phacelia heeft mooie geveerde bladeren, die groeien aan behaarde, vertakte stengels. De bloemen zijn lila-lavendelblauw en klokvormig. Bijzonder eraan is dat die bloemen naar één kant zijn gericht. Op floravannederland.nl vind je een uitgebreide beschrijving én een filmpje.

Verzorging

Je kunt Phacelia in de volle grond zaaien van maart tot en met augustus, op een plekje in de halfschaduw of volle zon. Zaai bij voorkeur in voedselrijke, wat vochtige grond. Druk de zaden heel lichtjes aan en maak ze wat vochtig met een plantenspuit, zo adviseert kwekerij Cruydt-Hoeck. Afhankelijk van het weer zullen de zaden ontkiemen na zo’n twee weken. Na zo’n 8 weken bloeit hij. Zaai ‘m dus vooral met tussenfasen zodat je zo lang mogelijk van de bloemen kunt genieten – en de bijen zo voorziet van stuifmeel en nectar.

Hij wordt zo’n 70 cm hoog en het is een eenjarige plant – ’s winters vriest hij dood.  

Phacelia-weetje

Phacelia maakt de bodem goed los, en de grond goed doorlaatbaar. Het is een ‘groenbemester’: na de groei kun je ‘m omspitten, en geeft hij organische stoffen aan de bodem. Ideaal dus voor bij je moestuin. Op Diana’s mooie moestuin lees je alles over de voor- en nadelen van groenbemesters.

Kopen

Zaden van bijenvoer kun je bijvoorbeeld kopen bij:

FOTO’S: GETTY IMAGES (HEADER) | PIXABAY

Meer lezen

  • Veel bloemen zijn nu of straks weer uitgebloeid, en de bloemzaden geoogst – of bijna. Hét moment om de zaden vast in huis te halen, zodat je volgend jaar kunt genieten van bloemenpracht. In je tuin en binnen, op de vaas. Wij tippen acht online adresjes voor (zoveel mogelijk biologische) bloemzaden van de mooiste (pluk)bloemen. 
  • Heb je deze lente ook de akeleien bewonderd, op social media of in het echt? Zaai ze dan deze nazomer vooral ook zelf. Dan geniet je er zelf de komende lente én de lentes erna van. Ook fijn: qua kleur heeft de akelei voor een ieder wat wils. Hier lees je alles over akelei.
  • Wij mogen het dan liever kwijt dan rijk zijn, menig insect is maar wat dol op onkruid. Om ervan te snoepen, eitjes op te leggen, of eronder te schuilen bij gevaar of tijdens een stortbui. Hoe zit het met bijen – hebben bijen onkruid nodig? Die vraag wordt uitgebreid beantwoord in het gelijknamige boek. Wij mochten het delen. 

 


Gratis voor jou



Meer planten & tuin